No, já nejsem odborník, můžu přispět jen názorem. V podstatě máš 3 možnosti. Mixovat dohromady oleje různých specifikací, není asi nejlepší nápad.sladas opc píše:ted me ceka vymena oleje a uvazuji jestli nedam neco jineho nez je 5W30 longlife nebot mi astra celkem zere olej,tak uvazuji o necem jinem 5W40..zda to tedy muzu a vyplatri se to a nebo dat 5w30 a dolivat..
1 - Jít do značkového servisu, kde Ti tam snad nalejou co tam má být.
2 - Jít do Tvého oblíbeného servisu a necht tam nalejt co Ti doporučí, s tím, že si pohlídáš aby olej měl firemní specifikaci GM pro Tvůj model. Jsou tuším jen dvě. Jedna pro benzín, druhá pro naftu.
3 - Pořídit olej jako já (viz. mé předchozí posty) a sám, nebo u Tvého mechanika vyměnit.
Pro všechny tři variany, nebo nějakou kombinaci platí, že by se měl měnit i olejivý filtr. Údajně se doporučuje i současná výměna vzduchového filtru. (neplést s kabinovým).
Já jsem čerstvě po koupi, takže jsem měnil všechno, i palivový i kabinový filtr včetně desinfekce klimy. Rozložil jsem to na dvě etapy.
V první etapě jsem si koupil olej a nechal jsem svůj servis vyměnit olej W5(6litrů) i s filtry(olejový FIAAM+vzduchovýBOSCH+palivovýBOSCH) (2 100,-KČ) S olejem od mého servisu, nebo Vojty bych to měl ještě o 600,-KČ víc.
A v druhé etapě (včera) jsem nechal vyměnit kabinový Orione-uhlíkový + desinfekce klimy VALEO a ještě jsem nechal udělat prohlídku, kde všechno je OK, jen mi doporučili výměnu brzdovky. Maj na to nějaký měřidlo, ale nezdá se mi to. (1 700,-KČ)