Zdravím všechny, kteří případně ještě zavítají na 3,5 roku staré téma. Auto víceméně jezdilo, nějaké problémy byly, ale nic vážného, i když i vadné těsněné pod benzínovým čerpadlem byl pro Opel servis problém odhalit. Až teď - při studeném startu motor přidá otáčky, hned zase ubere a pak se chvíli dusí tak, že auto poskakuje, div nechcípne. Za chvíli už jede normálně. Od prodejce mám po hádkách v roce 2010 písemně, že deklarovanou 6-ti letou záruku na motor mám jen a jen u nich (na věci nesouvisející s motorem jsem tu dvouletou měl podle téhož dopisu všude, ale nikde o tom nevěděli a všude mne stejně odkazovali na prodejce). Jeden pražský autorizovaný servis se domnívá podle typu motoru (Z18XER) a najetých km (33000), že jsou zaklepané ventily, prý už tam těch Zafir s tímhle motorem po úpravě na LPG měli celou řadu. Ale aby to zjistili, musí toho prý spoustu rozebrat a jen to zjištění mne bude bez ohledu na výsledek stát 5-6 tisíc.
Tak jsem se rozhodl strčit to do servisu prodejce v Kolíně, i když mne to stojí půl dne času + cena za lístek na vlak zpět a totéž obráceně po opravě. Ten samý pán (vedoucí servisu a zřejmě i majitel), který se mi podepsal do dopisu, kde uznává záruku, se tentokrát divil, že mám nějakou záruku. Doložil jsem mu to, ale ani po dvou týdnech údajně prověření všeho možného na nic nepřišli, takž je to plynem

Ten montovali sice u nich před prodejem, ale toho pána (rovněž z Kolína), kterého si na to tehdy objednali, vůbec neznají a nikdy ho neviděli. Možná ho znal nějaký kolega, který už u nich ale nepracuje. Tj. nedomluví se s ním, mám přijet, auto si má vyzvednout, zaplatit za diagnostiku (údajně úspěšnou proto, že zjistili, že autu nic není, i když sami uznávají, že po studeném startu chvíli nefunguje, jak má) - zaplatím jen 1000 Kč, nechtějí to přeci hrotit, když to nespravili

To auto mám předat plynaři ve stejném městě a jet zase domů vlakem, až on zjistí, co tomu je,l má si to spravit sám nebo jim poradit, co mají udělat oni. Pak zas smím přijet.
Byl jsem ještě tak hodný, že jsem to s plynařem domluvil, že si auto u nich vyzvedne. V sobotu sice mají otvírací dobu, ale v sobotu to nejde, to tam chodí, jen když chtějí a auto nebude mít kdo vydat. Takže pan plynař jede dnes z Poděbrad dřív z práce, aby to stihl než mu v 16 zavřou. Jo a byl jsem upozorněn,že pokud jim za mne nedá tu tisícovku za diagnostiku na místě do ruky, auto mu nevydají. Prý účetní nedovolí, aby se tak malé částky posílaly přes banku, ty jdou u nich zaplatit jen hotově. Naštěstí pan plynař je v pohodě a zaplatí jim to a se mnou se vyrovná, až si pro auto půjdu k němu.
Takže tak nějak - autorizovaný prodejce i servis, kterým se sám Opel chlubí na webu, že pro ně pracuje. Opel to už ale jaksi nezajímá, oni to jen vyrobili. řeším to bez emocí a nechám si opravdu hodně líbit, ale i když to vypadá, že většině lidí Opel funguje celkem bez závad a když už, tak mu v servise pomůžou, moje zkušenost je jiná a už nikdy si tuhle značku nepořídím a budu od ní odrazovat každého, kdo se mi jen zmíní. Příště zkusím najít značku, v jejichž servisech dokážou najít závadu na tom, co prodávají a zaplatit si nechají jen za to, co skutečně opraví.
Přeji všem spokojeným oplistům, aby tohle s autem za půl milionu nikdy nezažili.