Letné pneumatiky - nejaké rady ,postrehy?

Odpovědět
Jirk4

Re: Letné pneumatiky - nejaké rady ,postrehy?

Příspěvek od Jirk4 » 27 bře 2019, 21:05

Poborak píše:Ahoj, chci poprosit o názor. Mám k astře caravan 1.7 diesel 74kw lité 16" s obutými letňáky Bridgestone Turanza. Naoko jsou zachovalé, vzorek je 5-6 mm. Jejich problém ale je, že jsou vyrobené v roce 2008, tj. jsou devět let staré. Myslíte si, že je rozumné na tom ještě jezdit, nebo je to čísté šílenství. Nevím, nevyznám se v tom, kamarád, co se mi o auto stará, říká, že je to v pohodě. Ale všude čtu, že 9 let už je prostě zu viel a pence budou tvrdý jak špalky a v podstatě jsem už jednou nohou v rakvi. Jakej je na to váš názor prosím? Chlapovi, co jsem od něj kola koupil, ležely poslední dva roky v garáži. Díky.
Spousta "expertů" dneska říká to, pak zas ono. Výrobci samotní se nedokáží pořádně shodnout.... Obecně platí, že pokud je guma dobře a správně skladována, její životnost je cca až 8 let. Důležité je ale aby s ní bylo i správně zacházeno na silnici. Pokud nejeví žádné známky poškození bočnice ani běhounu, jako jsou trhliny a praskliny, či boule, dá se používat. Ovšem měj na paměti, že i guma stárne a její vlastnosti nebudou takový, jako na začátku. Je to každého volba. Já osobně točí gumy po 5 letech ať mají vzorek jaký chtějí. Zrovna jsem daroval kolegovi sadu Continentalek Premium contact 5 s cca 4,5mm vzorkem. Prostě já už na nich jezdit nechci ikdyž maj DOT 2014.
Astra H Caravan 1,7 CDTi 81kW
Škoda Fabia Combi 1,9 TDi PD 97kW-chip
Honda XL1000V Varadero

OP- COM 1.70
DELPHI
VCDS

Reklama

milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh » 29 bře 2019, 15:43

Byly mi doporučeny tyto, má někdo zkušenost? V testech vychází dobře.

Bridgestone Turanza T005 205/55 R16 91V
SLEDUJ MŮJ OPEL YOUTUBE KANÁL ať ti neutečou nová videa, která budou letos pravidelně vycházet

milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh » 06 dub 2019, 16:38

SLEDUJ MŮJ OPEL YOUTUBE KANÁL ať ti neutečou nová videa, která budou letos pravidelně vycházet

tomax

Příspěvek od tomax » 09 dub 2019, 09:33

Tenhle rok jsem vzal Goodyear EfficientGrip Performance 205 55 R16
+ velmi ticha
+ spotreba mi prijde ok
+ mekka smes, zehli nerovnosti
+ lepi dobre a drzi stopu (na mokru jsem jeste nemohl vyzkouset)
- made in poland
- velmi slaba bocnice (tenka jako papir, riznete o obrubnik jak nic)
- mekka smes, neochota mekkych gum rychle se stocit do zatacky
- velmi lepiva smes drzi dlouho necistoty a prach na behounu (pridano editem)

Zatim to jezdi dobre, ale cekal jsem vic. Jsou to takove balony na normalni jezdeni, uvidime za rok zda si udrzi puvodni vlastnosti. Porovnavam hlavne s Continentaly (PREMIUM CONTACT 6) co jsem mel ja Jcku, to byla lepsi a samozrejme drazsi guma.
Naposledy upravil(a) tomax dne 10 dub 2019, 11:22, celkem upraveno 1 x.
Opel Astra H hatchback 1.6 Twinport 77kw
Opel Astra J Sports Tourer 2.0 CDTI BiTurbo 143kW (ex)
Opel Astra H Caravan 1.9 CDTI Cosmo 88kW (ex)

honzap

Příspěvek od honzap » 09 dub 2019, 17:32

Pneumatiky jsou přeceňovány... V principu je mi úplně jedno, co koupím, když rozdíly v testech bývají řádově v jednotkách procent.. pokud nekupuju nějakou totální noname produkci.
Viděl jsem testy adac, kde měřili gumy ojeté na půl a na 1,5 mm a různé si pořadí prehazovaly, prostě fungovaly různě po dobu životnosti.
Vůbec bych se nebál Hankook, Nexen, Kumho... Jako zimní je asi výjimka Continental s řadou TS, ta je špička.

Léto - Michelin energy saver
Zima - Pirelli sotto zero
Astra H Z19DT caravan
Astra G Z16XE caravan
Fabia 1,2 HTP - služební
Omega A C24NE caravan
Omega A C20NE

Niraj

Příspěvek od Niraj » 04 bře 2020, 20:09

Už se to pomalu blíží, tak bych oživil téma.

Čeká mě nákup všech 4 letních pneu. Dosud jsem měl od začátku letní i zimní od Continentalu a velká spokojenost (vlastnosti, výdrž).
Přemýšlím, jestli jít do téže osvědčené značky, a nebo zkusit zase něco jiného.
Nějaký horký typ na letošní sezónu?
Žádná sportovní jízda, cca 12tis. km za léto, s rodinou po ČR a okolních státech, zbytek sólo do práce.
Cena tak do 1500Kč / kus. Matador? Fulda? Barum? Uniroyal? Goodyear?
Vím, že co člověk, to jiný názor. Ale je něco, co z tohohle rozhodně nebrat?

Díky
J.
Opel Zafira B, 1.8, A18XEL - 88kW, Royal Blue, r.v. 2014

milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh » 04 bře 2020, 20:26

Jirk4

Příspěvek od Jirk4 » 05 bře 2020, 01:22

Můžu vřele doporučit Hankook Ventus prime3 k125
https://www.pneumatiky.cz/hankook-ventu ... 1021022-t1
a taky Falken ZIEX ZE310 ECORUN
https://www.pneumatiky.cz/falken-ziex-z ... -333309-t1

Ikdyž testy tvrdí něco jiného, mám velmi negativní zkušenost s pneumatikami NOKIAN
Astra H Caravan 1,7 CDTi 81kW
Škoda Fabia Combi 1,9 TDi PD 97kW-chip
Honda XL1000V Varadero

OP- COM 1.70
DELPHI
VCDS

MAX - CZ

Příspěvek od MAX - CZ » 06 bře 2020, 22:40

Na Astru H jsem koupil NEXEN N'BLUE HD 205/55R16 91V , jsou za dobrou cenu a fungují velmi dobře, takže můžu doporučit.
Continental je tam víc variant - dražší ContiSportContatct5 (mam teď na Zafiře) je snad nejtišší pneu kterou obouvám, solidně drží ale bohužel se příšerně rychle opotřebovává, takže na poměr cena/km je nejdražší. ContiEcoContact je levnější, bohužel jen průměrné jízdní vlastnosti, fakt na nějaký slabší auto.
Nokian je vynikající zimní pneu, zejména do sněhu a ledu, na suché silnici je slabší, bohužel i letní pneu. Za ty ceny asi ne.
Michelin Primacy 3 je pneu s nízkým valivým odporem, nízkou spotřebou a velmi vysokou odolností, vydržely mi neuvěřitelných 60tis km, jak se ojíždějí tak jsou víc a víc hlučnější. Vyřešil jsem otáčením pneu. Naprosto vynikající na vodě. Doporučuji. Teď chci koupit Primacy 4, tak uvidím jak ta bude fungovat.
OPEL ZAFIRA A 2,2DTI Y22DTR - OPC line 2005

https://www.sbazar.cz/automilacek

Luigy87

Příspěvek od Luigy87 » 07 bře 2020, 07:55

Jezdíval jsem na Michelinech Energy Saver. Kilometrový výkon velice dobrý, odvod vody, taky dobrý. Ostré vybírání zatáček průměrné.
Před Michelin jsem měl Barum Bravuris průměrná guma s rychlým opotřebením. Astra H jsem koupil s Bridgestone Turanza. Auto jezdilo jak motokára, ale kolik měli najeto nevím. Já jsem na nich najel ještě 10000km. Ale když se blížíli k minimálnímu vzorku, tak v dešti na dálníci maximálně 100. Mohlo to být tím, že mám gumy široké 205mm a auto je lehké.
No a 2,5 roku jezdím na celoročkách Bridgestone Weather Control A005. Když se bavíme o letních, tak nebudu řešit zimní vlastnosti. Odvod vody vynikající v dešti není problém jezdit na dalnici 160km+ (samozřejmě v Německu). Jízdní vlastnosti na suché vozovce, taky dobré. U turanzy jsem ty zatáčky mohl vybírat ve vyšší rychlosti. Na 70% si je koupím znovu, ale ještě uvažuji nad Michelina Crossclimate.
Opel Astra H 1.6 16V - X16ZEP+LPG - 179tkm
Seat Ibiza 1.4 - 161tkm

Bývalé:
Opel Corsa B 1.0- X10XE+LPG - 218tkm
Opel Zafira A 1.6 16V - X16XEL+LPG - 299tkm
Peugeot 207 1.4 8V - 75tkm
Kia Picanto 1.0 - 90tkm
škoda 120LS

Odpovědět