cvakání při otočení klíčkem (poloha 1)od spolujezdce XEP
cvakání při otočení klíčkem (poloha 1)od spolujezdce XEP
Dobrý den, před asi třemi dny mě po otočení klíčkem začalo cvakat jakoby od spolujezdce z prostoru motoru. Cvaká to i když není ještě nastartováno a obvykle chvíli po nastartování. Nevíte někdo co by to mohlo být? Ventilátor na to nemá vliv zkoušel jsem ho zesílit i úplně vypnout klepe to dál. Mám OPEL Astra H XEP1.6 benzín rok 2005.
- Reklama
Re: cvakání při otočení klíčkem (poloha 1)od spolujezdce XEP
Nevím jestli je to stejné cvakání. Ale na zafiře A, mi cvakalo při otočení klíčků a nastartování. Občas ano, občas ne a trvalo to cca 1 min. Bylo to jako by z palubní desky někde u radia. Příčinu jsem nenašel, jezdil jsem s tím dalších 5 let, než jsem auto prodal.
Opel Astra H 1.6 16V - X16ZEP+LPG - 179tkm
Seat Ibiza 1.4 - 161tkm
Bývalé:
Opel Corsa B 1.0- X10XE+LPG - 218tkm
Opel Zafira A 1.6 16V - X16XEL+LPG - 299tkm
Peugeot 207 1.4 8V - 75tkm
Kia Picanto 1.0 - 90tkm
škoda 120LS
Seat Ibiza 1.4 - 161tkm
Bývalé:
Opel Corsa B 1.0- X10XE+LPG - 218tkm
Opel Zafira A 1.6 16V - X16XEL+LPG - 299tkm
Peugeot 207 1.4 8V - 75tkm
Kia Picanto 1.0 - 90tkm
škoda 120LS
nevím zda je to stejné. Cvaká to spíš od spolujezdce z prostoru motoru. Jakoby něco sepnulo při zapnutí zapalování a začalo cvakat. Chvíli po startu a jízdě přestane.
Pokud máš automatickou klimatizaci, tak by to mohla dělat rozlámaná recirkulační klapka. U této klimatizace se po vypnutí zapalování klapka automaticky uzavírá (proti vnějším pachům) a při zapnutí zapalování se opět automaticky otevírá. Pokud je klapka rozlámaná, tak se motorek protáčí (cvaká v uložení) než se dotočí. Vyndat kastlík u spolujezdce a zkontrolovat klapku při zapnutí zapalování. Pokud to nebude ono, tak otevřít kapotu a spolujezdec ať Ti zapne zapalování, pak poslouchej odkud se to přesně ozývá v motorovém prostoru, často se zvuky přenáší.
https://www.opel-astra-h.cz/klapka-vnit ... na-opravu/
https://www.opel-astra-h.cz/klapka-vnit ... na-opravu/
Astra H Z16XEP HB 10/2006 / Astra F X16SZ HB 5/1993
Na áčkové žirafě nebo géčku to často byl ventil odvětrání palivové nádrže, který měl tendenci se ucpávat, pokud někdo tankoval pořád do plna. Byl v motorovém prostoru nad pravým podběhem z pohledu řidiče.
Astra H Z19DT caravan
Astra G Z16XE caravan
Fabia 1,2 HTP - služební
Omega A C24NE caravan
Omega A C20NE
Astra G Z16XE caravan
Fabia 1,2 HTP - služební
Omega A C24NE caravan
Omega A C20NE
Umístnění ventilu odpařování (odvětrání palivové nádrže) by odpovídalo popisu vzniku zvuku. Ventil u motoru Z16XEP je umístněn v místě mezi alternátorem a nasávacím potrubím.honzap píše:Na áčkové žirafě nebo géčku to často byl ventil odvětrání palivové nádrže, který měl tendenci se ucpávat, pokud někdo tankoval pořád do plna. Byl v motorovém prostoru nad pravým podběhem z pohledu řidiče.
Zobrazení ventilu odpařování paliva motoru Z16XEP. https://granex.cz/ventil-system-dodavky ... l1006812b1
Astra H Z16XEP HB 10/2006 / Astra F X16SZ HB 5/1993
tak asi to bude ten ventil odpařování. Klepání jde jakoby z pod skříně sání. Zajedu do servisu. Doufejme, že někde nezůstanu.
Stačí ho odpojit od konektoru a hned budeš vědět, jestli je to on. V létě jsem o něm skoro nevěděl, v zimě cvakal víc. Jezdil jsem s tím asi dva roky, pak jsem géčko prodal sestře jednoho člena a asi po dvou letech mi psal, že měnil jen spotřebku a lanovody ručky - nejde o nic fatálního. Pokud je to ono tedy.
Astra H Z19DT caravan
Astra G Z16XE caravan
Fabia 1,2 HTP - služební
Omega A C24NE caravan
Omega A C20NE
Astra G Z16XE caravan
Fabia 1,2 HTP - služební
Omega A C24NE caravan
Omega A C20NE