nefunkční el. stahování okna vzadu za řidičem

Od klimatizace až po xenony
Niraj

Re: nefunkční el. stahování okna vzadu za řidičem

Příspěvek od Niraj » 11 srp 2017, 00:49

No, taky začínám být zklamaný. Jsem myslel, že nové auto = pár let bez starostí.
Kdepak. Od začátku zápasím se špatným zavíráním 5. dveří. Po zabouchnutí odskakují, někdy se musí opakovaně silou, jindy jemně ... já už mám jistý grif, ale manželka je z toho na prášky, prakticky není schopná je zavřít napoprvý. Na každé servisce to řešíme, ale zlobí to furt.

Před měsícem jsem musel měnit mikrospínač otevírání pátých dvěří.
Nejdřív sporadicky blbnul, pak už nefungoval vůbec.

Teď zase tenhle kablík otevíraní oken.

Co bude dál?
Opel Zafira B, 1.8, A18XEL - 88kW, Royal Blue, r.v. 2014

Reklama

PetrDubi

Příspěvek od PetrDubi » 11 srp 2017, 07:26

Holt je to jako se vším dneska - šetří se na materiálech a potom se například kabely začnou po pár letech lámat. Ale mají to všechny značky a například zlámané kabely do pátých dveří je prakticky u všech aut evergreen. Jenom jak se optimalizuje (čti zlevňuje) výroba, tak se ty problémy objevují čím dál dřív. Ale třeba u Renaultu jsoou problémy s elektrikou do několika let od výroby úplně běžné i u aut, které byly vyrobené třeba před 10-15 lety. Svazky do pátých dveří (hlavně elekrický zámek v kufru) tam často odcházely už po 2 leté záruce.

Co se týká dveří, tak jestli má zafira stejné zavírání jako h-čko, tak to stačí seřídit. Po koupi naší Astry jsem to musel taky seřizovat (předchozí majitel byl němec a stejně mu to v servisu neudělali). Postup seřízení je v knize jak na to. U h-čka se odšroubuje stříbrný plech v kufru a pak už se dá seřídit zámek. Povolíš na něm šrouby a můžeš s ním posouvat. Předtím se muselo s dveřmi bouchat (i několikrát), aby se zavřely, od seřízení je stačí pustit a po zavření se normálně zaklapnou. Takže si vem torxy a jdi na to - do půl hoďky máš hotovo a zavírání bude fungovat líp než nové.

Niraj

Příspěvek od Niraj » 11 srp 2017, 11:43

K tomu seřizování 5. dvěří.
Já to už dělal několikrát, stejně tak v servise. Vždy to seřídím (seřídí), že v ten daný okamžik to funguje bez problému. Pak stačí pár dní, popř. trošku krkolomnější poloha auta (například trošku bokem z kopce, nebo čumákem do kopce) a není s to to zavřít napoprvé. Prostě dveře buď odskočí nebo se zaklapnou, ale ne nadoraz, takže "kvrdlaj".
Příjde mi to, jako by byla malá razance dopadu dveří (silné plynové zvpěry, nebo moc lehké dveře ;), nebo to bylo celý nějaký zkřivený )

Můžeš to štelovat jak těma šroubovacíma dorazama, tak tím kovovým zámkem jak píšeš ty. Prostě nastálo se to zatím nepodařilo seštelovat.

Teď mě čeká 3. servisní prohlídka, změnil jsem servis, tak uvidíme, jestli tam třeba.

PetrDubi

Příspěvek od PetrDubi » 14 srp 2017, 07:47

Nevím jestli Opel udělal nějakou změnu u zadního zámku (mám r.v. 2006), ale loni v létě jsem ten zámek po koupi sešteloval (zámkem) a do dneška funguje perfektně.

To spíš mám trošku problém se zadníma dveřma za spolujezdcem, že při otevírání zvenku jde páka otevírání víc ztuha než na ostatních dveřích. Seštšlováním se to podařilo zlepšit, ale stjně to není ono. A rozdělávat celý tapecírung abych se dostal k zámku se mi nechce..

Niraj

Příspěvek od Niraj » 14 srp 2017, 09:47

Páka vzadu,ale ta za řidičem, mi jde taky víc ztuha než ostatní.

Popsal bys mi,jak jsi doštelovával ten zámek 5.dveří?Já zkoušel jak ten zámek dát nadoraz směrem "do auta" tak i nadoraz na druhou stranu. Pak i to,že jsem zámek krapet utáhnul v nějaké mezipoloze a dobouchnutím se ustavil v nějaké ideální poloze a tam jsem to teprve dotáhnul nafest.Nic z toho ale nevedlo k uspokojivému dlouhodobému výsledku.

Dusan_zafira

Příspěvek od Dusan_zafira » 14 srp 2017, 22:24

Když jsem kdysi davno šteloval zámek kufru na Felicii
(taky po "nastavení" v rámci záruky)
dostal jsem radu:
-gumové dorazy zašroubovat na doraz (minimum)
-povolit "podkovičku" tak aby se dala posouvat, ale "tak akorát"
-zavřít dveře ne bouchnutím ale tlakem
-opřít se o dveře zadkem a "tak akorát" přimáčknout
-otevřít dveře, dotáhnout
-rachocení dveří doštelovat dorazy
Po krásném dílenském odpoledni na parkovišti před panelákem, kde mne dodnes považují za úchyla
který si obtírá zadek o dveře auta jsem musel konstatovat neúspěch.
Zašel jsem za kamarádem který mi daný postup poradil ať mi to předvede.
Po jeho druhém pokusu byly dveře nastavené a fungovaly dalších 14 let.
Asi to bylo rukama nebo zadkem :-)
Opel Zafira 1.8 - 88kW Royal Blue"Borůvka"

PetrDubi

Příspěvek od PetrDubi » 15 srp 2017, 07:22

Niraj:
Zašroubovat ty dorazy jak psal Dušan,povolit podkovu, dát jí blíž k nárazníku, trošku dotáhnout a zkusit zavřít. Musí ty dveře zaklapnout samy. Akorát když je přitlačíš, tak ucítíš, že jsou volnější. No a pak už jenom postupně posouvat podkovičku směrem dovnitř, dokud se nezavřou dveře jenom puštěním a současně se nebudou "kvrdlat", když jsou zavřené. Samotné seštelování zámku jsem měl hotové do čtvrt hodiny. Ale to počáteční seštelování (před dolaďováním) jsem myslím udělal tak, jak to popsal Dušan (neutáhnout úplně a pomalu tlakem zavřít dveře). Když bude v pořádku zámek, tak si můžeš když tak doštelovat gumový dorazy, aby se o ně dveře opřely při zavření.

Odpovědět