špatná spojka Opel astra XEP
špatná spojka Opel astra XEP
Ahoj, mám Opel Astru H 1.6 XEP kombi rok 2006 benzín. Majitelem tohoto auta jsem už 2 roky. Auto má nejeto cca 180 000 km. Ihned po koupě mě byly vyčištěny zanesené kanály twinportu. Problémy při rozjezdu jsou o cca 70 % lepší, ale dle mě mám ještě špatnou spojku, u jiných značek aut mě nikdy nedělalo problém rozjetí do kopce nebo couvání, u astry musím jakoby pomale na spojku, možná při rozjezdu ji více přidržet, jinak auto cuká. Je to u Oplů normální, nebo mám spojku už v háji?
Možná má někdo stejné zkušenosti.
Možná má někdo stejné zkušenosti.
- Reklama
Re: špatná spojka Opel astra XEP
Pkud bys měl spojku v háji, čiže smetenou, tak bude klouzat a rozjezd by byl hodně táhlý. Naví bys to poznal při akceleraci třeba na 4-5 stupěň, kdy by začla klouzat. Pokud se toto neděje, je ještě lamela dobrá. Dále bymohlo být vadné vypínací ložisko, ale to by při sešlápnutí bylo slyšet, jak to chrastí, pokud je ticho a spojka zabírá normálně a nevykazuje to žádné vady, tak pravděpodobně bude chyba jinde. Naví víc popiš problém cukání. Cuká to na spojce, nebo začne kuckat motor. U Oplu je většinou tupej nástup odezvy plynu při rozjezdech. Musí se s tím člověk naučit. Ten kdo má tlačítko sport, tak plyn poté reguje krásně ostře, až někdy moc.
Astra H Caravan sport Z18XE IDS+
Při rozjíždění musím jakoby přidat víc plynu do spojky než u jinýho auta, jinak motor cuká, nejvíc to dělá když je motor studenej. Možná je to jen mýma nohama, nevím. Nebo např lambda?
to ti nikdo nepoví, jen diagnostika.
Ja som mal rovnaky motor v Astre a rovnake spravanie spojky. Zvlast za studena a v zime vedela skakat pri rozbiehani. Treba dat viac plynu. Je to materialom spojky a je to normalne. Bolo to na fore viac krat spominane.
EX:Opel Astra 1.6 85kW 2009 (Z16XER)
EX: Opel Astra 1.6 77kW 2005 (Z16XEP), Irmscher packet
EX: Opel Astra 1.6 77kW 2005 (Z16XEP), Irmscher packet
Jak píše Marek65. U mé Z14XEP a u kamaráda Z14XEP to stejné chování.
Ahojte,
skusim zneuzit tuto temu.. mam motor Z16XER a po vymene rozvodov som zacal mat problem (podla slov technika) so spojkovym valcom, kedy pri 2500 otackach vykon nejde do kolies, motor dava otacky, ale prestane (pripadne tak na 10%) zaberat. Deje sa to pri kazdom prevodovom stupni na rovnakych otackach.. cize do 2500 vsetko ok, od 2500 ako keby prekluzuje. To, ze to nastalo ihned po vymene rozvodov, je vraj nahoda... ja si skor myslim, ze nejak pri vymene posunul motor, mozno sa uvolnila hadicka v spojkovom valci a klesol tlak.. mozno vobevc netreba menit hlavny spojkovy valec.. co si myslite? diky
skusim zneuzit tuto temu.. mam motor Z16XER a po vymene rozvodov som zacal mat problem (podla slov technika) so spojkovym valcom, kedy pri 2500 otackach vykon nejde do kolies, motor dava otacky, ale prestane (pripadne tak na 10%) zaberat. Deje sa to pri kazdom prevodovom stupni na rovnakych otackach.. cize do 2500 vsetko ok, od 2500 ako keby prekluzuje. To, ze to nastalo ihned po vymene rozvodov, je vraj nahoda... ja si skor myslim, ze nejak pri vymene posunul motor, mozno sa uvolnila hadicka v spojkovom valci a klesol tlak.. mozno vobevc netreba menit hlavny spojkovy valec.. co si myslite? diky
Opel Astra GTC Z16XER 2007
Spojka a jeji prokluz konci u pritlacaku. Pokud by bylo neco loziskem a nebo hydraulikou, tam se bude ztracet kapalina, nebo vadny lozisko nevystavi spojku. Pokud klouze, je ometena lamela, unaveny pero na pritlacaku a nebo oboji. Bavim se o manualni prevodovce. Vymena rozvodu nema zadny vliv na spojku a motorem se nehybe.
Okamzite po vymene rozvodov som sadol do auta a nesla zaradit spiatocka, rychlosti len velmi tazko. A tak auto zostalo v servise, pretoze som im povedal, ze nie, toto nie ke nahoda. Chapem, ze menili rozvody, ale nie je mozne, aby som nevedel zaradit... nakoniec vraj bola pri vymene posunuta nejaka tyc z radiacej paky a museli ju nastavit. Avsak tento problem s otackami pri 2500 zostal. Odpoved je, ze s tymto uz naozaj vymena rozvodov nema nic spolocne a musia vraj vymenit spojkovy valec.. naozaj meviem, uz im neverim, nechce sa mi verit takej nahode, ze prave v den, ked menili rozvody odislo nieco nahodne v spojke... nahodne sa posunula tyc v radeni...
Opel Astra GTC Z16XER 2007
To by mě zajímalo, co stim dělali, když hnuli s tyčkou řazení na druhé straně motoru... Si neumí podepřít motor asi. Pokud by spojkový válec zůstaval vyset a nepouštěl by tlak zpátky, aby ti prokluzovala spojka, tak si myslim, že by klouzala pořád, né od 2500ot. kdy motor začíná pracovat... Navíc bys cítil na pedálu, že je měkký a prošlápněš ho, protože by neměl odpor a natlakovaný okruh, když by zůstal vyset.
Pokud pedál chodí normálně, tak bych to viděl na spojku. Mohli auto projet, dát mu napít a začla klouzat... Těžko říct, takhle po internetu
Ale nevim, třeba se mýlim. Je to jen můj odhad selského rozumu. Hodně štěstí při opravě a dej vědět, co to bylo.
Pokud pedál chodí normálně, tak bych to viděl na spojku. Mohli auto projet, dát mu napít a začla klouzat... Těžko říct, takhle po internetu
Ale nevim, třeba se mýlim. Je to jen můj odhad selského rozumu. Hodně štěstí při opravě a dej vědět, co to bylo.