Snímač polohy klapek

denny

Re: Snímač polohy klapek

Příspěvek od denny » 07 pro 2014, 19:57

dyntyd píše:měl by to být z 16xep a denny setkal jsi se s tím že by tento snímač polohy byl špatný ?
Ano,nejen ty ,ale jezdí mi sem další 4ks ,u kterých to nefachčí.Ale jezdí stále.

Reklama

Stan.

Příspěvek od Stan. » 10 pro 2014, 19:13

denny píše:
dyntyd píše:měl by to být z 16xep a denny setkal jsi se s tím že by tento snímač polohy byl špatný ?
Ano,nejen ty ,ale jezdí mi sem další 4ks ,u kterých to nefachčí.Ale jezdí stále.
Našel jsem tyto příspěvky k problematice snímače polohy Twinport:

Dneska jsem přišel asi na revoluční objev, ten slavný snímač na těch našich twiportoch se prý objednat samostatně nedal, neboť je součástí celého sání a to stojí přes 500eur ... dnes u archanděla když jsme ho našli a vymontovali, přišli jsme na to, že je to obyčejný snímač, který se montuje na X16XEL motory jako senzor škrtící klapky, sedí číselka, piny, všechno ... takže by mělo stačit vyměnit tento snímač a auto by mělo jít jako hodinky! Dnes se snad dostanu na řadu k strýci a hned to vyzkoušíme, jde totiž o obyčejný snímač s potenciometrem ... Snad bude oprava sání na Z16XEP od teď hračkou.

Další příspěvek:

Tak k tomuto tématu bych chtěl něco dodat. Před nějakým časem jsem řešil stejný problém s chybovým kódem P1113. Zakoupil jsem zmiňovaný Potenciometrický senzor za 20 euro, který jsem vyměnil a na moje překvapení kontrolka stále svítila a chyba nešla vymazat. Speciálně k tomuto problému jsem si zakoupil diagnostiku OP-COM. Když jsem auto napíchl, tak senzor ukazoval 0 Voltů a chyba hlásila nizke napětí. Samozřejmě mě napadlo otočit kontakty, aby senzor ukazoval 5 Voltů. Následně se mi objevila nová chyba - vysoke napětí, takze jsem kontakty přehodil zpátky. Pak mi to zapnulo. Senzor mě pružinku, která vrací běžec do krajní polohy, kde senzor vykazuje 0. Povolil jsem ty dva šrouby, kterými je uchycen a nastavil jsem ho rukou tak, aby na diagnostice ukazoval 0,1 nebo 0,2V. Šrouby jsem v této poloze utáhl. Po nastartování kontrolka už nesvítila a chyba se dala diagnostikou vymazat. Od tehdy žádný problém.

Číslo dílu: Potenciometr škrtící klapky 17106681 (GM 8 25 484) Ceník Opel 2 229kč. (Autokelly cca: 1 800kč dle výrobce)
http://www.autokelly.cz/Catalog.aspx#|Q ... nX+X6vneE=
http://www.autodily-hlubina.cz/Snimac-p ... escription (cena 629kč)
Astra H Z16XEP HB 10/2006 / Astra F X16SZ HB 5/1993

dyntyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dyntyd » 06 srp 2016, 22:43

Ahoj všem,
včera jsem zkoušel vyměnit díl co je na sání ze spodku na snímání škrtících klapek ... díl co je zde umístěn , je ten samý , ale má jednu chybu a to to že potenciometr funguje na druhou stranu.
Jinak celá výměna jde udělat na heveru bez sundání sání.
Dělal někdo tuto opravu s tím , že se povedla ?
Popřípadě jaký díl jste tam dali ?

Díky
Astra H combi 1.6 77kw twinport

Stan.

Příspěvek od Stan. » 07 srp 2016, 07:52

https://www.youtube.com/watch?v=Y3C6U8hebag
Zde je postup, jaké hodnoty má mít snímač na multimetru, nesmí mít na začátku 0 (jak je psáno v příspěku na opravu od jiného kolegy. Viz:)

Tak k tomuto tématu bych chtěl něco dodat. Před nějakým časem jsem řešil stejný problém s chybovým kódem P1113. Zakoupil jsem zmiňovaný Potenciometrický senzor za 20 euro, který jsem vyměnil a na moje překvapení kontrolka stále svítila a chyba nešla vymazat. Speciálně k tomuto problému jsem si zakoupil diagnostiku OP-COM. Když jsem auto napíchl, tak senzor ukazoval 0 Voltů a chyba hlásila nizke napětí. Samozřejmě mě napadlo otočit kontakty, aby senzor ukazoval 5 Voltů. Následně se mi objevila nová chyba - vysoke napětí, takze jsem kontakty přehodil zpátky. Pak mi to zapnulo. Senzor mě pružinku, která vrací běžec do krajní polohy, kde senzor vykazuje 0. Povolil jsem ty dva šrouby, kterými je uchycen a nastavil jsem ho rukou tak, aby na diagnostice ukazoval 0,1 nebo 0,2V. Šrouby jsem v této poloze utáhl. Po nastartování kontrolka už nesvítila a chyba se dala diagnostikou vymazat. Od tehdy žádný problém.

Také zda nemáš otočené kontakty.
Pokud jsi vyndal původní, tak se podívej na číslice a dle toho scháněj jiný snímač (možná náhrada bude mít již jiná čísla).
Můžeš napsat jaká čísla máš na původním snímači, zda by se nedalo něco dohledat (případně jiná náhrada).

dyntyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dyntyd » 10 srp 2016, 21:22

Ahoj víš co je nejlepší .... ?
když jsem měl potenciometr vytáhnutý, tak mi ukazoval přesně stejné hodnoty jako na videu.... a navíc když ho montuješ tak ho předpružuješ a tím pádem nemuže ukazovat nulu už vůbec ...
Astra H combi 1.6 77kw twinport

maxxwell

Příspěvek od maxxwell » 22 zář 2016, 16:24

Tak mám ten stejný problém, chyba P1113....jen otázka stli tento postup s vyměnou jenom toho snímače polohy funguje...nechce se mě pořizovat ten celej mezikus...
Opel Astra H 1.6 77 kW Twinport (2004)

Stan.

Příspěvek od Stan. » 22 zář 2016, 23:24

dyntyd píše:Ahoj všem,
včera jsem zkoušel vyměnit díl co je na sání ze spodku na snímání škrtících klapek ... díl co je zde umístěn , je ten samý , ale má jednu chybu a to to že potenciometr funguje na druhou stranu.
Jinak celá výměna jde udělat na heveru bez sundání sání.
Dělal někdo tuto opravu s tím , že se povedla ?
Popřípadě jaký díl jste tam dali ?

Díky
Dyntyd omlouvám se za opožděnou reakci, ale dodatečně jsem zjistil, že v průběhu modelového 2005/6 roku došlo k výměně konektoru u snímače za trochu jiný a aby toho nebylo málo, tak byla změněna i polarita. Proto opožděná odpověď na to, že potenciometr Ti funguje na druhou stranu. Nyní je nutné zjistit správný typ snímače k nové svorkovnici. Pokud se něco konkrétního zjistí, tak dejte vědět. Ještě doplnění, toto se týká pouze motorů Z16XEP. Motory Z16XE1 mají úplně jinou oválnou svorkovnici s jiným zapojením.

Jindrar

Příspěvek od Jindrar » 21 lis 2016, 15:03

Ahoj,

může mi někdo prosím doporučit nějaký servis v Praze, kde by mi opravili sání, aniž bych musel měnit celý díl. Hlásí mi to chybu 111306 a hláška z diagnostiky - poloha vířivých klapek mimo rozsah, spotřeba mi vylítla na 11,5 litru.

Díky moc
Opel Astra H 1.6 77 kW benzín Z16XEP Twinport (2006)

Stan.

Příspěvek od Stan. » 21 lis 2016, 16:56

Jindrar píše:Ahoj,

může mi někdo prosím doporučit nějaký servis v Praze, kde by mi opravili sání, aniž bych musel měnit celý díl. Hlásí mi to chybu 111306 a hláška z diagnostiky - poloha vířivých klapek mimo rozsah, spotřeba mi vylítla na 11,5 litru.

Díky moc
Je to od Prahy trochu z ruky, ale určitě se to vyplatí a budeš spokojený. Je to člen "denny" a tak se můžeš domluvit přes SZ (soukromá zpráva)
http://www.ase-dedic.com/

misut

Příspěvek od misut » 13 pro 2016, 21:12

Řešil jsem tento problém 2 roky / 111306/ auto jelo někdy měsíc bez žlutého klíčku , někdy po startu hned klíček !!! prošel jsem italské, holandské, polské atd.atd fora až tady !!!!
https://www.youtube.com/watch?v=1U_agB-KX7o
jsem zkusil dle návodu a několik měsíců jedu :D :D
Frydex mi vymazal chybu a ta se již neobjevila / klepu na dřevo...../
je zde , ale někdo znalý anglic. jazyka co přeloží 3/4 kecání na videu . zbytek je návod a ten je super !!!! O čem kecá ????
Astra H 1.6 TWINPORT, 77kW / Z16XEP /

Odpovědět