Propadlý spojkový pedál - nevrací se

Honz@

Propadlý spojkový pedál - nevrací se

Příspěvek od Honz@ » 16 črc 2013, 14:14

Ještě než navštívim servis, zajímá mě váš názor "od boku" :D

Motor 1.9 CDTi (88 kW, 8V), najeto reálných 130 tisíc.
Auto normálně jede, řadí, spojka plynule zabírá (cca v půlce), necuká.
Při nastartovaném motoru se ozývá rachtání, když spojku vyšlápnu, rachtání zmizí. Jenže někdy při pouštění spojky zůstane pedál propadlý cca někde v polovině. Nahoru mu člověk musí pomoct špičkou boty. Někdy mi to po chvílí "samo" pedál vrátí nahoru.

Všude v servisu hned ode dveří viděj dvouhmotu a to auto ještě neviděli.

Děkuju :)
Prodáno... Co bude dál? Netuším...

Reklama

Filipe

Re: Propadlý spojkový pedál - nevrací se

Příspěvek od Filipe » 17 črc 2013, 09:22

Ahoj podľa mňa to dvojhmota nebude nemá mať na to nijaký vplyv. Skontroluj si brzdovú kvapalinu či nemáš nejaký únik a nezavzdušnilo sa ti hydraulické vypínacie ložisko. Alebo by to mohol byt spojkový valček.ale zotrvák to nebude. ja som to mal tiež po výmene komplet spojky. a pochybujem žeby mi začal hrkotat novy zotrvák.odvzdušnila sa spojka a už to bolo v poriadku.
OPEL Astra-H Caravan 1.9CDTI 88kw 16V sport

RomanK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RomanK » 17 črc 2013, 16:27

Je to dvouhmota.
Diagnostika TECH 2 a GM MDI, programování a resetování řídících jednotek, zjišťování security kódů k jednotkám
http://www.carteam.cz tel: 777620300 nebo 777620301

Filipe

Příspěvek od Filipe » 18 črc 2013, 11:08

RomanK píše:Je to dvouhmota.
Dvojhmota ma vplyv aj na "propadlý spojkový pedál"? Hrkotanie to by som chápal ale prepadnutý pedál?to skôr ložisko nie?
Nerípem len som zvedavý.
;)

Ondra B

Příspěvek od Ondra B » 18 črc 2013, 11:16

Nevím jak na AH ale na AG pokud takto blbla spojka byl na vině spojkový válec.
Výměna hrozná, přístup jak k penězům ;) již jsem to několika Oplíkách dělal většinou nedloho po výměně brzdovky :x . Dle mne na to má vliv brzdovka, která zničí těsnění ve válci (pístu) ať již stará brzdovka tak nová.
Moc si nedovedu představit že by to dělala dvouhmota?
Jak ? :oops:
Corsa B X10XE
Astra G Z14XE
Astra G X20XEV
Astra G Z17DTL 2x
Vectra B X18XE
Vectra A C20NE
Kadett E C16NZ
Monza 20NE

Filipe

Příspěvek od Filipe » 18 črc 2013, 11:56

mne to tiež vŕta v hlave ako. snad RomanK sa vyjadrí. :)

RomanK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RomanK » 18 črc 2013, 15:11

Nejjednodušší je sundat převodovku, zkontrolovat setrvačník a ložisko. Jakmile je špatná dvouhmota, tak se skoro vždy dělá i spojka i ložisko. Takže se nedá přesně určit co způsobuje nevracení se pedálu. Může to být klidně ložisko, ale sundat pracně převodovku, vyměnit pouze ložisko a pak zjistit, že je setrvačník opravdu taky v háji a znovu sundávat převodovku si může dovolit domácí kutil a nebo zákazník, který je ochoten zaplatit dvakrát demontáž převodovky. Taky se po demontáži může zjistit, že je vše v pořádku a rachtání dělá převodovka. To ale nemůže způsobit nevracení se spojkového pedálu. Jinak výměna spojky automaticky vyžaduje i výměnu ložiska, protože staré a unavené ložisko může po nedlouhém čase používání trpět mačkáním přítlačáku až se odporoučí. Ale nejvíc náchylný na používání a zacházení se spojkou je dvouhmotová setrvačník. Jsou i auta, kde se po 300.000 km dělala pouze dvouhmota a spojka s ložiskem zůstaly původní. A kupodivu stále jezdí...
Diagnostika TECH 2 a GM MDI, programování a resetování řídících jednotek, zjišťování security kódů k jednotkám
http://www.carteam.cz tel: 777620300 nebo 777620301

ŠAFA

Příspěvek od ŠAFA » 18 črc 2013, 16:13

Taktéž by mě zajímalo, jak setrvačník (a je jedno jestli klasický nebo dvouhmotnostní) ovlivňuje chod pedálu? Co jsem zažil tak vždy se dvouhmoťák ozval tak, že se celé auto při rozjezdech a řazení klepalo, ale pedál chodil normálně. Tady bych teda viděl problém s pedálem ve spojkové hydraulice, jeden z válečků nebo jen z nějakého důvodu zavzdušněné? Nevím jak je to u Opelu náročné, ale první bych zkusil jen odvzdušnit jestli to alespoň na nějaký čas pomůže. Kapalina se neztrácí?
Zafira B, 2006, Z18XER
ex: BMW e36 328i Touring a několik VW

Honz@

Příspěvek od Honz@ » 18 črc 2013, 19:09

Kapalina se neztraci.
Uvidime. Za 2 tydny jde auto nakonec ke znamemu. Vcera auto videl jen na ulici a rikal, ze takhle to vypada, jako kdyby se lozisko protlacilo do pritlacaku. Ale je to samozrejme jen odhad. Az se to sunda, pozna vic.

Ja tomu teda moc nerozumim, ale v aute se spatnou dvouhmotou jsem jel. Neslo skoro radit a po vyslapnuti spojku to delalo kovove rane, ze se v aute nebylo slyset. I kdyz chapu, ze u me muze byt setrvak teprve nacnuty...
Prodáno... Co bude dál? Netuším...

Filipe

Příspěvek od Filipe » 19 črc 2013, 09:18

Potom daj vedieť čo to spôsobovalo. 8-)

Odpovědět