Jak moc se liší jízda na zimních 15“ a 16“ kolech ohledně BEZPEČNOSTI, OVLADATELNOSTI atd… ? Je v tom nějaký zásadní rozdíl ? Teda kromě ceny a toho, že 15“ nebudou možná tak drncat. Vyplatí se investovat do 16“ zimních kol? Jsou větší kola v tomto případě výhoda co se týče jízdních vlastností? Já vážně nevím pro jakou velikost se rozhodnout.
Jsem rozhodnut pro:
1) 15“ Goodyear Ultra Grip 7+, 195/65 R15 cca 1450,-
2) 16“ Michelin Primacy Alpin PA3, 205/55 R16 cca 2700,-
Mohu vás přátelé poprosit o váš osobní názor ? Na autě budou z fabriky 16“ kola. Cena mluví jasně za 15“ Ale nejsem tak bohatá, abych si kupovala levné věci

Taky jsem četl na internetu tento článek co mě dost překvapil, myslel jsem, že čím užší tím lepší.
Cituji:
ŠIROKÉ ZIMNÍ PNEUMATIKY JSOU BEZPEČNĚJŠÍ
Proč jsou nové modely automobilů standardně vybavovány širokými pneumatikami? V zimě se zceia výjimečně pohybujete v hlubokém sněhu. Daleko běžnější je provoz na zmrzlých nebo mokrých vozovkách při vysokých rychlostech. Při tomto provozu má široký plášť jasnou výhodu.

195/65 R 15

245/45 R 17
Z obrázku je patrný otisk úzké a široké pneumatiky, široký rozměr má více ostrých hran v záběru, je ovladatelnější za sucha i za mokra a výrazně lépe brzdí a zabírá, především díky větší styčné ploše a lepšímu rozložení tlaku ve stopě. Široké zimní pneumatiky nejen lépe vypadají, ale jsou také daleko bezpečnější.
Poprosil jsem moderátora tohoto fora, jestli by nám sem nedal za mě hlasování. Tato možnost mi tu opravdu schází.
Díky za vaše názory