Doporučte klimu manuál / automat. ?

Zde řešíme vše co se týká interiéru a exteriéru mimo tzv. tuningu a stylingu, na to máme jinou sekci...
Juray
Kontaktovat uživatele:

Re: Doporučte klimu manuál / automat. ?

Příspěvek od Juray » 09 říj 2009, 21:02

Bubo, myslel sem na ECO, pokud neni venku takový teplo že nestíhá ECO chladit tak až potom zapínám kompresor (nebo jak píšete, při zamlžení...) ;) jinak jezdím na AUTO ale s vyplou klimou...

Reklama

bubo

Příspěvek od bubo » 10 říj 2009, 14:08

lopuch píše:Kdyz mam klimu vyplou ECO rezim, a zacnou se mi potit okna (pri desti, mlze, apod.) staci jen zapnout klimu a behem par sekund mam okna sucha....... Takze pokud nekdo jezdite v rezimu ECO a ucitite pred bourkou typicke dusno, pouze si zapnete klimu a hned se zbavite tezkeho vlhkeho vzduchu v interieru...
Abych v tom měl více jasno - U automat. klimy se kompresor ( chlazení ) zapíná tlačítkem AUTO ? A když bude to tl. vypnuté ( nepojede kompresor ) , bude klimatizace fungovat rovnou v režimu Econ , nebo ten režim tam musím ručně navolit ? Nebo jak vlastně ta klima celkově funguje při vypnutí pouze tl. AUTO ?
ASTRA H Caravan 2006 / 1.8 / 103 KW / Z18XER / CD70Navi / CID + Cz ,, Stříbrňák ,,

Juray
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juray » 10 říj 2009, 18:19

Samotný kompresor klimatizace musíš zapnout v nastavení, jinak tlačítko AUTO právě hlídá nastavenou teplotu( jak už tu někdo psal, výdechy, ventilátor, teplota vzduchu) takže i když mám kompresor vypnutý (třeba teď ráno) a nastavím 22°, začne auto topit až do doby kdy dosáhne 22°, pak drží teplotu. V létě zase při zapnutém kompresoru klimatizace hlídá třeba při 30°horku taky těch 22° tím že tam fučí studenej vzduch ;)

bubo

Příspěvek od bubo » 13 říj 2009, 19:17

Dneska mě prodejce ohledně klimatizací řekl toto ( celkem mě to mile překvapilo )
Do všech Aster se montují jen 2 druhy klim. Obě jsou elektronicé , ta lepší s digit. nastavením . Jinak , že jejich funkce jsou totožné . U té první , že nastavované stupně uvnitř musíme akorát odhadnout , ta druhá to píše digitálně . Jinak např. odhadlých 24st. uvnitř dokáže uhlídat ( bez kompresoru ) stejně , jako ta digitální . Akorát až venku bude např. 26 , musí se ručně zapnout tlačítkem kompresor a bez dalšího nastavení to udrží těch 24st.
Prý to už vůbec nemá nic společného s manuální klimou , jako u Astry G .
Jestli teda nebyl prodejce mimo mísu a měl pravdu , tak tenhle komfort jsem přesně hledal . Měl pravdu ?
Akorát nevěděl , jestli ten kompresor také sám sebe vypíná podle dosažené teploty , nebo jestli je to klasika - zapnu a celou dobu jede naplno , bez seberegulace .
ASTRA H Caravan 2006 / 1.8 / 103 KW / Z18XER / CD70Navi / CID + Cz ,, Stříbrňák ,,

Vladdo

Příspěvek od Vladdo » 14 říj 2009, 00:41

Ja si velmi dobre pamatam na to ako sa pri prvych testoch astry objavilo aj vysvetlenie rozdelenia klimatizacii.A ano ona ti defacto udrzi teplotu,ved si to predsa nastavis,ale pochybujem ze sa ti bude kompresor spravat podla zatazenia ako pri digitalnej.
Nie som si tym 100% isty ale ja by som mu neveril...
Astra H, 1.7 CDTi

Tereza

Příspěvek od Tereza » 14 říj 2009, 09:08

Já k tomu taky něco dodám.
Vždycky sem na 100% chtěla automatickou klimu a nebyla o tom diskuse. Ale v mnou vybranym autíčku nebyla - klima fakt nerozhodovala, stav auta a ostatní věci byly přednější. V minulym autě sem měla taky manuál.
A nemůžu na ten manuál říct nic špatnýho, mě vyhovuje trochu víc než automat. Vzhledem k tomu, že je mi pořád zima, jakmile sednu do auta, pouštim co nejtelplejší vzduch. A když je mi horko, tak prostěš ztlumim intentizu.
V octávce jezdim s autom. klimou a musim říct, že mi to tak nevyhovuje, čachrovat tam s těma teplotama, protože podle stupnů neodhadnu jak tam chci mít, takže to trvá než mám v autě příjemně. Proto mě vív vyhovuje manuál. Ve většině aut vypadá manuál špatně, protože sou tam ošklivý hejblátka, ale v astře to vypadá skoro stejně.
Takže já bych si to jako podmínku nedávala, že musí bejt automat.
Moje holka: Astra H, hatchback, 2006, 1.3 cdti 66 kW

x-father
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od x-father » 14 říj 2009, 13:01

Kompresor se po dosazeni nastavene teploty sam neodpojuje ani u digitalu. Bud je zapnuty, nebo vypnuty (ECO).

Nekdy je zadouci, aby kompresor jel ikdyz je venku nizsi teplota, nez uvnitr. napriklad kdyz prsi a je venku 15 stupnu, tak stejne chces klimu pustenou, protoze ti odvlhci vzduch a nemlzi se okna.

A navic treba v situaci, kdy je venku treba 18 stupnu a v aute mas nastaveno 20 a venku krasne sviti slunicko (tipicky jaro/podzim), tak se interier ohriva a navic tam dychas, takze klima s vypnutym kompresorem nedokaze nastavenych vnitrnich 20 udrzet. Jediny zpusob by byl pustit ventilator na vysoke otacky a foukat hodne dovnitr.

Vetsina aut umoznuje pouzivat kompresor az do vnejsich teplot nekolik stupnu pod nulou. Proto se doporucuje obcas vzime zajet do vnitrni garaze a klimu pustit. Aby nekristalizovala smes v okruhu a to aspon jednou za mesic.

Vim ze se lidi casto ptaji, jestli se kompresor sam vypina. Asi z duvodu uspory paliva, ale z aut ktera ja znam to nedelalo zadne.

Osobne bych to ani nikdy nechtel. Nevim co je zdraveho na tom, kdyz se me bude neustale kompresor spinat a stridave na me buide foukat chladnejsi vysuseny vzduch a stridave teplejsi vlhci z venku.

Navic kdyz zastavite kompresor, tak se zacne vymenik okamzite oteplovat a z prochazejiciho vzduchu pres nej na nem zacne kondenzovat voda. Ta se po chvilce vraci do prochazejici vzduchu a ten je pak mnohem vlhci, nez byl venku.

Asi to znate kazdy, ze kdyz vypnete klimacku, tak vas po chvilce prasti tezky vhlky vzduch, trochu se zamlzi okno u palubky a chvilicku trva nez se to vysusi.

Vladdo

Příspěvek od Vladdo » 15 říj 2009, 22:09

nemyslim vypinanie,ale to ze kompresor dokaze bezat na 10% a nie na 100% ako je to pri manualnej.Cize jeho odber je mensi,tym padom aj siet celu zatazuje menej.
A to ze to tak na automatickej je,viem na milion percent.Pretoze ked pustim klimu a vonku je horuco a ja pridem na prvu krizovatku,tak si musim davat sakra pozoer aby mi to neskapalo a pritom ma uz motor dostatocnu teplotu;)
ale ked uz idem zo zapnutou klimou dlho (odber ovela nizsi,auto vychaldene)a zastavim na krizovatke,tak pri pohnuti citim ten enormny rozdiel medzi tym kedy ide klima na plnoa kedy nie.
Mozno u 1.9 CDTI to tak citit neni,ale u nasej 1.7 je to sakra poznat :)
Astra H, 1.7 CDTi

Odpovědět