LED žárovky v bytě (lustry, lampy apod.)
Re: LED žárovky v bytě (lustry, lampy apod.)
Já když loni zařizoval novej byt, tak jsem uvažoval naad LED osvětlením linky, ale jednak mě to přišlo, že ty LED pásy svítí bídně a taky jsem se obával životnosti. Jak LED pásu, kterej nebyl nejlevnější, tak trafa, který taky není nejlevnější. Navíc jsem těsně předtím řešil ve starém bytě (který byl cca 3-4 roky starý) a u bráchy (cca 3 roky stará kuchyň) odešlý trafa u bodovek a na netu jsem se dočet, že maj tyhle trafa obecně omezenou životnost, takže jsem dal nad linku dvě klasický malý zářivky a basta.
Co mě ale našvalo, že jsem loni v listopadu kupoval lustry do celyho bytu a osazoval novejma usporkama. Celkem asi 15ks. Vydržely rok a po roce se v kratkem čase za sebou odporoučely 3ks. Navic 2ks v lustru co sviti nejmíň.
Navíc nová úsporka, kterou jsem dal do lustru místo té co zařvala jako první vydržela svítít asi dva týdny a odešla taky.
Prostě ta jejich návratnost je počítána na životost, kterou nemají ani náhodou.
Co mě ale našvalo, že jsem loni v listopadu kupoval lustry do celyho bytu a osazoval novejma usporkama. Celkem asi 15ks. Vydržely rok a po roce se v kratkem čase za sebou odporoučely 3ks. Navic 2ks v lustru co sviti nejmíň.
Navíc nová úsporka, kterou jsem dal do lustru místo té co zařvala jako první vydržela svítít asi dva týdny a odešla taky.
- Reklama
2 dny zpátky jsme montovaly s kamarádem elektrikářem LED pásky pod kuchyňskou linku. Takové ty co klucí dávají do prosrotů kufru,nohou atd . Napojení je na světlo od digestoře a musím říct že to svítí lépe jak žárovka v kuchyni je tam ve tvě více světla než když se rozsvítí ta žárovka.
Miluji svou vodní dýmečku...jedna z mála žen, na které bych nedal v životě dopustit.Nikdy mě nepodvede, nehádám se s ní.. Jen někdy škoda, že kouřím já jí a né ona mě!
tak ja som kupil usporky Philips a uz svietia 5 rok. Takze max spokojnost. Minule leto som kupil nejake usporky spolu s lustrami v Merkury Markete a stale bez problemov svietia. No na tie 5 rocne Philips nemaju.
- Radoš92
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
V pátek tam mrknu Ani nevím že to taky vedou. Napiš když tak kolik to asi stálo, kouknu na celou řadu, ale i tak.salám píše:Já jsem si na zkoušku koupil LED s klasickou paticí v IKEI (8w) a jsem mile překvapen
Aktuální: Opel Zafira B 1.8 | Z18XER
Předchozí: Opel Astra G 1.8|X18XE1
Předchozí: Opel Zafira B 1.9 CDTi|Z19DT
Předchozí: Opel Zafira A OPC|Z20LET
Předchozí: Opel Astra G 2.0 Di|X20DTL
Předchozí: Opel Astra G 1.4|Z14XE
Předchozí: Opel Astra G 1.8|X18XE1
Předchozí: Opel Zafira B 1.9 CDTi|Z19DT
Předchozí: Opel Zafira A OPC|Z20LET
Předchozí: Opel Astra G 2.0 Di|X20DTL
Předchozí: Opel Astra G 1.4|Z14XE
Všetci tu píšete o výkonnosti žiariviek vo wattoch , ale nie je dôležitejšia svietivosť ? Minule som kúpil v IKEA nejake úsporky ( 8W až 13 W ), ale v kuchyni svietili naprd. Tak som v Baumaxe kúpil nejake PHILIPSKY, asi 23 W a 1400 lumenov, a to je podstatne, ale podstatne lepšie, pričom je to úplné minimum, čo si viem predstaviť do kuchyne. Pod túto svietivosť by som už ani nešiel. A kuchyňu nemáme ani nejak veľkú.
P.S ani v jednom prípade ale nešlo o LED-ky.
P.S ani v jednom prípade ale nešlo o LED-ky.
Opel Astra J ST 1,4T 103kw LPG ( A14NET ), 12/2013
Opel Astra H, hatchback, 1,9 CDTi, 88 kw, Z19DT, r.v. 3/2006
Opel Astra H, hatchback, 1,9 CDTi, 88 kw, Z19DT, r.v. 3/2006
ja mam lledky v kazdom svetla a nad kuchynskou linkou mam led pas. pouzivam len ten.
neberte zivot vazne aj tak z neho nevyviaznete zivy
astra 1.7cdti 74kw
kadett Gsi
astra 1.7cdti 74kw
kadett Gsi
Njn, jak jsem psal, úsporky jsou podvod na lidi. Ono se lidem nabulíkuje že stačí jen vyšroubovat žárovku a našroubovat úsporku + zakázat žárovky a je to.x-father píše: Co mě ale našvalo, že jsem loni v listopadu kupoval lustry do celyho bytu a osazoval novejma usporkama. Celkem asi 15ks. Vydržely rok a po roce se v kratkem čase za sebou odporoučely 3ks. Navic 2ks v lustru co sviti nejmíň.
No, většinou to není pravda. Svítidlo musí být pro úsporky vhodné. A protože většina žárovkových není, tak se nediv. To je ale jen jedna věc.
Další věc je kvalita běžně dostupných úsporek. Ty kvalitní jsou dost mastné a v běžných krámech nedostupné. Ono nacpat předřadník pro zářivku do patice a to ještě z tepelně odolných součástek cca.70 stupňů něco stojí. A do třetice úsporky jsou citlivé na fujtajblíky v síti, tedy rozvodech. Různé harmonické, fázové posuny, přepětí a podpětí tomu značně zkracují životnost, možná ledaskde víc než spínání, které jim taky ubližuje poměrně slušně. Sranda také nastává že buď levné nebo napůl chcíplé (ale svítící ještě OK) úsporky bývají solidním zdrojem všeliakých futajblíků v síti, takže třeba jedna taková v bytě či domě může pěkně dávat kuřbu těm ostatním. Pořádné přepěťovky sice něco srazí, ale... Snad by jste hlavně ale nejen v levných úsporkách nečekali nějaké řešení EMC, že?
2 Midzi:
Správně chlope. Pásek do lišty a trafíčko zvlášť a mělo by dejchat , njn, tak se chladit, nebo aspoň být slušně naddimenzované.
Add. zářivky: A co jsi už s těmi z léta nasvítil? Víš že by jsi měl zářivky zahořet? U lineárních je tuším doporučováno 100h, ale myslím že ani u kompaktů s tím nic nezkazíš.
presne ako pises, do lacnej usporky proste nenarves kvalitne veci. Tie moje Philipsy boli drahe, no 5 rokov som ich nemenil. Neviem ci nahodou som dve nemal aj v starom byte, takze +2r
A najradsej mam takych co si usporku daju na wc a potom sa divia ze nic nevydrzia. Alebo to daju na stmievac.
A najradsej mam takych co si usporku daju na wc a potom sa divia ze nic nevydrzia. Alebo to daju na stmievac.
- Frydex
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Neměla to být debata o LED žárovkách ?
Frydexova Černá Mamba 1,7 CDTi 92Kw
A je vám jasné, že: "Jak to má kola, nebo kozy, tak s tím budou brzo problémy...."
A je vám jasné, že: "Jak to má kola, nebo kozy, tak s tím budou brzo problémy...."