Dotazy po koupi Zafiry
Dotazy po koupi Zafiry
Sem jsem dal drobný popis, zatím bez fotek:
http://moje.auto.cz/rob-brno/opel-zafira.html
Mám pár otázek:
- je složité vyndat z auta celou lavici(mám pocit, že ji drží celkem čtyři šrouby, na každé straně dva)?
- lze někde sehnat graf výkonu(točivého momentu) na otáčkách motoru 1,6 16V?
- v jakých otáčkách zajíždět(snažím se otáčky držet od 1700 do 3500 a v těch nízkých plyn jen tak "lechtat")?
- Měl jsem jednu chvíli pocit, že jízda s tempomatem má o půl litru vyšší spotřebu?
Jakože se auto snaží za každou cenu držet dannou rychlost, takže třeba v mírném stoupání zbytečně spálí hodně benzínu, aniž by to mělo významný efekt na rychlost.
- za kolik a nejlépe kde se dají sehnat zimní kola, třebas i nová?
- jakým způsobem počítá palubní počítač spotřebu benzínu, má nějaký skutečný průtokoměr nebo je to třebas podle sešlápnutí plynu
Mám pár otázek:
- je složité vyndat z auta celou lavici(mám pocit, že ji drží celkem čtyři šrouby, na každé straně dva)?
- v jakých otáčkách zajíždět(snažím se otáčky držet od 1700 do 3500 a v těch nízkých plyn jen tak "lechtat")?
- Měl jsem jednu chvíli pocit, že jízda s tempomatem má o půl litru vyšší spotřebu?
Jakože se auto snaží za každou cenu držet dannou rychlost, takže třeba v mírném stoupání zbytečně spálí hodně benzínu, aniž by to mělo významný efekt na rychlost.
- jakým způsobem počítá palubní počítač spotřebu benzínu, má nějaký skutečný průtokoměr nebo je to třebas podle sešlápnutí plynu
Zafira B(rok 2011) 1.6(85kW)
- Reklama
Re: Dotazy po koupi Zafiry
Zajeď si sem: http://carteam.cz/ Nejlépe ti zodpoví tvoje dotazy..
Spodek sedaček se dá oddělat jednoduše - zatáhneš za 2 očka a povysuneš. Nevím jak u Zafiry, ale u Astry tam máš ty šrouby na každej díl vršku.
U zajíždění bych se držel pokynů v návodu. Tam je psaný o proměnlivé jízdě. Pod 2000 otáček bys benzín dusit neměl
Tempomat drží rychlost a je jasný, že na jízdu do kopce spotřebuješ víc paliva. Osobně jsem měl s tempomatem nižší spotřebu.
Zimní gumy seženeš i tady na fóru. Hodně lidí kupuje na nejlevnejsipneu.cz
Myslím, že to počítá dle aktuální spotřeby a ujetých km - jsou tam odchylky.
Když použiješ hledat, najdeš toho plno
U zajíždění bych se držel pokynů v návodu. Tam je psaný o proměnlivé jízdě. Pod 2000 otáček bys benzín dusit neměl
Tempomat drží rychlost a je jasný, že na jízdu do kopce spotřebuješ víc paliva. Osobně jsem měl s tempomatem nižší spotřebu.
ad.rob.brno píše:Sem jsem dal drobný popis, zatím bez fotek:
Mám pár otázek:
2) http://www.superchips.co.uk/curves/Astra16VVT.pdf (seda krivka) nebo viz priloha (motor A16XER je temer stejny jako Z16XER)
3) prvnich cca 2000km max. 2/3 plynu, otacky cca tak jak jsi uvedl a nezapomenout stridat styl jizdy, pozor taky na nove brzdy
4) zalezi na okolnostech, tempomat (z principu veci) proste drzi nastavenou rychlost nehlede na situaci na silnici (stoupani), predvidavy clovek tedy muze jezdit s nizsi spotrebou
5) procetl bych par testu pneumatik a pak se rozhodl (subj. hodnoceni je zavadejici, kazdy preferuje neco jineho), co se tyka rozmeru disku tak vybirej dle toho co mas uvedeno ve VTP (!) - budto sehnat ojete "originaly" a nebo pak nejakou zabehnutou znacku (moc disku v rozteci 5*110 neni), vyhnul bych se exotickym znackam litaku
6) prutokomer tam asi nebude, myslim ze to pocita dle objemu vstriknuteho paliva, pripadne nejaka korekce dle zbyvajiciho paliva v nadrzi (za urcitou dobu/vzdalenost), u benzinovych motoru by mel ukazovat celkem presne (u me cca +-0,2 l/100km kdyz jsem to naposled kontroloval)
Astra • 1.6 • Enjoy • Easytronic • 2009 • 17"
Díky.power2 píše:Spodek sedaček se dá oddělat jednoduše - zatáhneš za 2 očka a povysuneš. Nevím jak u Zafiry, ale u Astry tam máš ty šrouby na každej díl vršku.
- Na nejlevnejsipneu.cz to nevypadá špatně za:
komplet plech Škoda Octavia II/ VW Golf V (9165) + Goodride SW608 195/65 R15 H91
chtějí 4x2500kč.
- Myslel jsem vyndat tu druhou řadu sedadel(u Zafiry je to celá lavice vcelku).
- u toho tempomatu jsem myslel to, že před kopcem můžu mírně přidat, aby měla rychlost při stoupání kam klesat a nemusím pak tolik šlapat na plyn jako to udělá tempomat, když zjistí, že mu padá rychlost.
- a okamžitou spotřebu určí počítač jak?
2/ právě mě zajímá, jakým způsobem se projeví to časování ventilů u 85kW verze oproti té starší slabší 1.6. Asi to je tedy tak, že oba motory mají stejnou charakteristiku do těch 3000ot a nad těch 3000ot se změní u nové verze režim ventilů, motor si vezme víc paliva, ale má cca o těch 15procent vyšší výkon. Takže bych řekl, že je to takový slabý odvar "turba".Westler píše:rob.brno píše:Sem jsem dal drobný popis, zatím bez fotek:
ad.
2) http://www.superchips.co.uk/curves/Astra16VVT.pdf (seda krivka) nebo viz priloha (motor A16XER je temer stejny jako Z16XER)
3) prvnich cca 2000km max. 2/3 plynu, otacky cca tak jak jsi uvedl a nezapomenout stridat styl jizdy, pozor taky na nove brzdy
4) zalezi na okolnostech, tempomat (z principu veci) proste drzi nastavenou rychlost nehlede na situaci na silnici (stoupani), predvidavy clovek tedy muze jezdit s nizsi spotrebou
5) procetl bych par testu pneumatik a pak se rozhodl (subj. hodnoceni je zavadejici, kazdy preferuje neco jineho), co se tyka rozmeru disku tak vybirej dle toho co mas uvedeno ve VTP (!) - budto sehnat ojete "originaly" a nebo pak nejakou zabehnutou znacku (moc disku v rozteci 5*110 neni), vyhnul bych se exotickym znackam litaku
6) prutokomer tam asi nebude, myslim ze to pocita dle objemu vstriknuteho paliva, pripadne nejaka korekce dle zbyvajiciho paliva v nadrzi (za urcitou dobu/vzdalenost), u benzinovych motoru by mel ukazovat celkem presne (u me cca +-0,2 l/100km kdyz jsem to naposled kontroloval)
Když se dívám do tvého grafu v příloze, tak by měl normálně motor vrchol momentu na 135N, ale nový typ při těch 3000ot chytne jakoby druhý dech a jde s momentem dál nahoru.
3/nové brzdy - jakože na ně není spoleh než si sednou ke kotoučům?
4/tak nějak mi to přišlo
5/ ojeté "originály" mě tak nějak zavánějí nelegálním způsobem původu.
Na výše zminovaném webu by byl zimní komplet plech Škoda Octavia II/ VW Golf V (9165) + Goodride SW608 195/65 R15 H91 za 4x2500kč. Není to nějaký šunt?
6/ myslel jsem okamžitou spotřebu, i ten objem stříknutého paliva by byl obdobou průtokoměru. Rozhodně to ale není podle sešlápnutí plynu, jak mi tvrdil podvodník v BSAuto.
2) je to priblizne tak jak rikas, pootoceni vacky zpusobi zmenu casovani ventilu a tim "prodlouzi" maximum toc.momenturob.brno píše: 2/ právě mě zajímá, jakým způsobem se projeví to časování ventilů u 85kW verze oproti té starší slabší 1.6. Asi to je tedy tak, že oba motory mají stejnou charakteristiku do těch 3000ot a nad těch 3000ot se změní u nové verze režim ventilů, motor si vezme víc paliva, ale má cca o těch 15procent vyšší výkon. Takže bych řekl, že je to takový slabý odvar "turba".
Když se dívám do tvého grafu v příloze, tak by měl normálně motor vrchol momentu na 135N, ale nový typ při těch 3000ot chytne jakoby druhý dech a jde s momentem dál nahoru.
3/nové brzdy - jakože na ně není spoleh než si sednou ke kotoučům?
4/tak nějak mi to přišlo
5/ ojeté "originály" mě tak nějak zavánějí nelegálním způsobem původu.
Na výše zminovaném webu by byl zimní komplet plech Škoda Octavia II/ VW Golf V (9165) + Goodride SW608 195/65 R15 H91 za 4x2500kč. Není to nějaký šunt?
6/ myslel jsem okamžitou spotřebu, i ten objem stříknutého paliva by byl obdobou průtokoměru. Rozhodně to ale není podle sešlápnutí plynu, jak mi tvrdil podvodník v BSAuto.
3) presne tak, prudce nebrzdit aby se nezvlnily, brzdny ucinek neni 100% nez si sednou
5) nechapu, proc by majitel nemohl prodat svoje kola a koupit jiny? uvedeny komplet na Astru nedostanes kvuli rozteci 5x112, sroubum s plovouci hlavou bych neveril! doporucil bych neco kvalitnejsiho nez no-name znacku pneu - michelin, dunlop, nokian, pirelli atd.
6) vsak jsem to psal, je to dle objemu vstriknuteho paliva a pocita se to okamzite, tedy podle seslapnuti plyn.pedalu
Astra • 1.6 • Enjoy • Easytronic • 2009 • 17"
...tak gumy Goodride jsou vyhlášená čínská "kvalita"
Taky jsem si už v testech všiml těch Goodride, ale ty plechový disky DEZENT by asi šly(na foru to tady nikdo moc nehanil), jen na ně obout jinné gumy, možná bych zkusil tu Savu nebo i Barumky.hombre_71 píše:...tak gumy Goodride jsou vyhlášená čínská "kvalita"
Kdy je obecně lépe kupovat zimní kola?
Spíš na podzim, když mají prodejci větší obraty, tak dávají větší slevy?
Tak nevím, ale já bych Barumky nebo Savy na Zafiru fakt nedával. Pokud chceš trochu šetřit tak se podívej třeba na Semperit Speed Life nebo nějaký Fuldy. Jsou to rakouský respektive německý gumy za slušný ceny. Co se týče nákupu zimních pneu, osvědčilo se mi nakupovat někdy v září, než začne ta pravá sezona. Ceny jsou asi nejníž. Jinak vřele doporučuju obchod pneunet.cz. Dobré ceny a doprava zdarma.