pneu - stejný vzorek na nápravě

Odpovědět
Niraj

pneu - stejný vzorek na nápravě

Příspěvek od Niraj » 03 dub 2018, 19:14

Ahoj,
vzhledem k různým výkladům různě po internetu se obracím na vás.
Jak je to se stejným vzorkem na jedné nápravě? Musí být naprosto stejný nebo ne.

Litera zákona přímo o vzorku nehovoří:
Na téže nápravě musí být používány pouze shodné pneumatiky. Konstrukcí pneumatiky se rozumí konstrukce diagonální, radiální, smíšená. Shodnou pneumatikou se rozumí pneumatika stejného rozměru, konstrukce, druhu dezénu a značky. Druhem dezénu pneumatiky se rozumí dezén letní, dezén zimní a terénní.
Takže dezén se nerovná vzorek.
Ale jak je to se značkou pneu? Je myšleno jako stejná značka jen "Continental"? Nebo "Continental PremiumContact"? A nebo dokonce "Continental PremiumContact 2" ? Každá z nich má jiný vzorek.

Oč mi jde:
jako letní pneu mám Continental PremiumContact (bez čísla).
Kvůli defektu jsem ale jednu zcela zlikvidoval. Takže teď mám 3 dobré (jsou z loňska takže úplně ok) a potřeboval bych dokoupit čtvrtou. Jenže už se vyskytují jen PremiumContact 2 nebo 5 a obě tyto mají jiný vzorek než ty moje.
Dotaz tedy zní, zda můžu dokoupit jednu tuto novou a používat ji spolu se zbytkem.

Dle mě ano. Jak se na to díváte vy?
Díky
jh
Opel Zafira B, 1.8, A18XEL - 88kW, Royal Blue, r.v. 2014

Reklama

MAX - CZ

Re: pneu - stejný vzorek na nápravě

Příspěvek od MAX - CZ » 03 dub 2018, 21:12

Ne nemůžeš. Na téže nápravě smíme použít jen pneumatiky stejné konstrukce, rozměrů, dezénu a výrobce.
Navíc se může stát, pokud použiješ sice stejné pneu, ale jednu sjetou a druhou novou, že to může zmást senzory (např. snímač tlaku v pneu, který explicitně bere data z údajů snímače otáček kola, ESP atd.) nebo u samosvorného diferenciálu to může dělat bordel.
A mýlíš se dezén = vzorek. Tam se píše o DRUHU dezénu (neboli druhu vzorku) - ten je letní, zimní, terénní. Ale to je DRUH ne vlastní dezén (neboli vzorek) ;-)
OPEL ZAFIRA A 2,2DTI Y22DTR - OPC line 2005

https://www.sbazar.cz/automilacek

honzap

Příspěvek od honzap » 03 dub 2018, 22:51

zkus kouknout na bazoš nebo podobnou inzerci, tam často prodávají 1 ks nové pneu.

A nebo kup 2 nové a tu zánovní lichou dej na rezervu, když je na sezónu vždycky proházíš, sjedeš všechny.
Astra H Z19DT caravan
Astra G Z16XE caravan
Fabia 1,2 HTP - služební
Omega A C24NE caravan
Omega A C20NE

Niraj

Příspěvek od Niraj » 04 dub 2018, 06:24

to MAX - CZ:
nic proti, ale nemýlím se, rozhodně ne v tom dezénu. Vždyť to v tom zákoně píšou jasně:
Shodnou pneumatikou se rozumí pneumatika stejného rozměru, konstrukce, druhu dezénu a značky
Ano, píše o DRUHU dezénu= letní, zimní, terénní. Ale o vlastním dezénu (neboli vzorku) tam není ani slovo. Mohlo by to ale krachnout na té značce, jak jsem psal výše.

A ohledně těch snímačů ... jj, to píšou, může se stát u výrazně rozdílných ojetin (ADAC píše o rozdílu v používání pneu 2 a více let). Já na nich ale odjel jednu letní sezónu a ty pneu jsou jak nové. Tam rozdíl bude naprosto minimální.

to honzap:
jo jasně, to je samozřejmě taky možnost, ale ještě předtím jsem chtěl vědět, na čem jsem.

vectra11

Příspěvek od vectra11 » 04 dub 2018, 07:48

Při dnešních cenách je nesmysl mít jednu pneu jinou. Ale jinak máš pravdu, na vzorku nezáleží. Logiku to nemá, ale to je věc jiná, to jsou obecně zákony v ČR.

Stan.

Příspěvek od Stan. » 04 dub 2018, 11:17

Pravdu má MAX-CZ. Dezén je odborné pojmenování vzorku pneumatiky. Nevím jak by jsi obhajoval jiný vzorek na stejné nápravě, že to není dezén při kontrole policií, případné nehodě nebo STK.
Běhoun je pokryt vzorkem ve formě různých lamel a drážek, odborně nazývaný dezén.
http://www.autolexicon.net/cs/articles/ ... neumatiky/
Astra H Z16XEP HB 10/2006 / Astra F X16SZ HB 5/1993

Niraj

Příspěvek od Niraj » 04 dub 2018, 15:18

Vím, že je to všeobecně rozšířený názor. Všichni ví, že "na nápravě naprosto stejná pneu". Ale otázkou je, kde pro to berete oporu. Přímo v tom zákoně těžko:
Shodnou pneumatikou se rozumí pneumatika stejného rozměru, konstrukce, druhu dezénu a značky
a hned obratem vysvětlení, co je právě druhem dézénu pro tento případ myšleno:
Druhem dezénu pneumatiky se rozumí dezén letní, dezén zimní a terénní
Tedy ne vzorek. Kdyby se jednalo o vlastní vzorek, tak to tam takto neupřesňují. Napsali by jen "stejný dezén" - bez vysvětlení. A bylo by tak jasné, že se jedná jak o vlastní vzorek tak i o typ letní / zimní (protože stejný vzorek letní a zimní mít nikdy nebude).
Když ale upřesňují, že se jim jedná o letní / zimní, tak je jasné, že chtěli vyloučit tu možnost stejného vzorku.

No nic, brnknu asi na dopravní inspektorát, nebo na nějaké STK, abych znal jejich názor.

Jinak už je to jedno, čtvrtou pneu jsem nakonec sehnal naprosto totožnou s těmi předchozími, takže už je to pasé.
Ale myslím si, že by bylo docela zajímavé vědět, jak to opravdu je.

A ještě dva příspěvky, které to vidí stejně jako já:

https://automoc.eu/pneumatiky.html

https://www.poradte.cz/auto-moto/27519- ... prave.html - kde zhruba v prostřed uživatel mnd v 05.06.17 20:27 uvádí, že takto přes STK prošel

honzap

Příspěvek od honzap » 04 dub 2018, 19:47

Když jsem koupil géčko, jedna pneu měla jiný vzorek než tři ostatní, byly letní a výrobce stejný. Jezdil jsem s tím rok a všimnul si toho, až když jsem přezouval na zimní. STK to prošlo. Ale byl hodně podobný.
Astra H Z19DT caravan
Astra G Z16XE caravan
Fabia 1,2 HTP - služební
Omega A C24NE caravan
Omega A C20NE

quicky

Příspěvek od quicky » 09 dub 2018, 13:17

MAX - CZ píše:Ne nemůžeš. Na téže nápravě smíme použít jen pneumatiky stejné konstrukce, rozměrů, dezénu a výrobce.
Navíc se může stát, pokud použiješ sice stejné pneu, ale jednu sjetou a druhou novou, že to může zmást senzory (např. snímač tlaku v pneu, který explicitně bere data z údajů snímače otáček kola, ESP atd.) nebo u samosvorného diferenciálu to může dělat bordel.
A mýlíš se dezén = vzorek. Tam se píše o DRUHU dezénu (neboli druhu vzorku) - ten je letní, zimní, terénní. Ale to je DRUH ne vlastní dezén (neboli vzorek) ;-)
Samosvor na Zafire? ;) TMPS mu tiez asi sotva rozozna novu pneu od takej co ma odjazdenych par kilometrov
BMW F21 B47 170kW Valencia Orange 2016
Astra GTC Z17DTR 110kW Technical gray 2009 | MKJ | CD40 USB
Insignia A B20DTH 125kW Snow White 2015
Vectra C Caravan Z19DTH 110kW Royal blue 2007 - Ex
OP-COM 2014

Odpovědět