Vstup AUX na středovém panelu

Vše co se týká palubního počítače, navigace, zapojení repro, radia atd..
Odpovědět
PepaS
Kontaktovat uživatele:

Re: Vstup AUX na středovém panelu

Příspěvek od PepaS » 29 srp 2016, 13:30

chorche píše:Takže ano, takto je to z výroby, tzn. u řadící páky na středovém panelu je usb vstup a vedle i aux vstup. Ten aux jsme vlastně ještě fyzicky nezkoušeli, jen flashku do usb. Každopádně to je jedno, nemusí být zapojeno nic a při přepnutí na volbu AUX (ať už na volantu či na rádiu) to prostě začne prskat...
Pokud je AUX vstup ve „vzduchu“ (není připojen žádný externí zdroj audio signálu), tak to po přepnutí na AUX může dělat neplechu (ale nemělo by, pokud je rádio dobře navržené). Kvalita přehrávání audio záznamů z USB Flash by s kvalitou přehrávání z AUX vstupu neměla souviset - u USB audio signál „vzniká“ až v rádiu, zatímco u AUXu už leze po drátech do rádia. Porovnal bych kvalitu přehrávání záznamu „ticha“ z Audio CD / Data CD s MP3, USB Flash a AUX.

Pro test bych udělal audio CD s záznamem ticha, datové CD s záznamem stejného ticha v MP3 (lze udělat např. v programu Audacity), na USB Flash bych nakopíroval stejný MP3 jako na datové CD a AUX bych zkoušel pouze zkratováním vstupů L, R s GND. Také bych ověřil, zda-li na kvalitu přehrávání z CD/USB nemá vliv zkratovaný vstup AUX.
chorche píše:Každopádně to je jedno, nemusí být zapojeno nic a při přepnutí na volbu AUX (ať už na volantu či na rádiu) to prostě začne prskat...
nepřipojený AUX vstup funguje jako zdroj „ticha“ a na tom se nejlépe pozná, že je zvýšená hladina šumu rádia. Když uděláš výše uvedené testy, tak možná zjistíš, že ten šum je přítomen všude, což je jednoznačně problém rádia nebo jeho instalace a oprava by se měla řešit v rámci záruky. Pokud je hladina šumu patrná při reprodukci mluveného slova, tak normální rozhodně není. ;)
http://www.PepaS.cz - vše o češtině, slovenštině a o Modulu Komfortní Jednotky pro OPEL

Reklama

chorche

Příspěvek od chorche » 29 srp 2016, 14:01

Díky za vyčerpávající odpověď.
Když to shrnu - po přepnutí na AUX je to "prskání", neboli neustálý prskající zvuk slyšet pořád. Ať už jede "naprázdno", nebo je tam vložen flash disk s jakýmkoli záznamem (poslouchali jsme i záznamy s delšími úseky ticha). Po přepnutí na CD či tuner nic takového nezaznamenávám, předpokládám, že by to bylo slyšet např. v pauze mezi skladbami.
Já mám podezření na nějaký zkrat přímo u vstupů AUX/USB, bohužel teď nemám náboje na to tvrdit prodejci/dovozci, že to je pravda, resp. že oni nemají pravdu když tvrdí, že je to normální. Jsem běžný uživatel aut, ale tyto drobnosti mi fakt vadí... Takže mi zbývají tři možnosti - vykašlat se na to a dát to opravit někomu, kdo to umí, nepoužívat AUX, nebo se dále (podle mě zbytečně) dohadovat. Auto mám 70 km daleko a už ho docela potřebuju :) Ale to už tu nevyřešíme.
Díky PepaS za odpovědi a pomoc.
Chorche

PepaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PepaS » 29 srp 2016, 15:24

chorche píše:po přepnutí na AUX je to "prskání", neboli neustálý prskající zvuk slyšet pořád. Ať už jede "naprázdno", nebo je tam vložen flash disk s jakýmkoli záznamem (poslouchali jsme i záznamy s delšími úseky ticha).
to je velmi divné. Jak jsem psal, mezi vzájemnou kvalitou AUX a USB z principu nemůže být souvislost. A pokud je, je chyba v rádiu.
chorche píše:Já mám podezření na nějaký zkrat přímo u vstupů AUX/USB
těžko - může být vazba z USB do AUX (pokud je blbě udělaná kabeláž), ale z AUX do USB se nemůže nic dostat a pokud ano, tak by max. USB přestalo fungovat; AUX je analogový signál (snadno ovlivnitelný), zatímco USB je digitální sběrnice. Pokud USB něco moc ovlivňuje, tak se nezhorší její funkce, ale přestane fungovat.
chorche píše:a dát to opravit někomu, kdo to umí, nepoužívat AUX, nebo se dále (podle mě zbytečně) dohadovat.
to bude problém, protože rádia (jakožto další elektronika vozu) se oficiálně NEOPRAVUJE a neexistují servisy s přístupem k servisní dokumentaci a náhradním dílům pro opravy. Pokud je pod zárukou, tak se mění kus za kus. No a pokud je mimo záruku, tak si dělej co umíš nebo zaplať cenu nového rádia jako ND. Z některých vstřícnějších autorizovaných servisů posílají na opravu rádia panu Kolářovi z http://www.autoradiaservis.eu - většinou na výměnu / opravu CD/DVD mechanik. S tímto si ale neporadí, protože toto rádio na stole nedokáže zapnout.

Já se opravám nevěnuji, ale CDxx sUSB vstupem bych rád vyzkoušel. Zeptej se, co udělali s tím původním rádiem. Pokud ho ještě nenechali zlikvidovat, tak ať mi ho pošlou na vyzkoušení (garančního technika z toho klepne pepka).
http://www.PepaS.cz - vše o češtině, slovenštině a o Modulu Komfortní Jednotky pro OPEL

PepaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PepaS » 29 srp 2016, 15:42

zkus se také zeptat na zkušenosti uživatele quicky - má CD40USB v A-H, viz. https://www.opel-astra-h.cz/forum/viewt ... 80#p131328

Odpovědět