Spotreba oleja
Re: Spotreba oleja
Rozmyslal som nad tym pri poslednej vymene ktora bola nedavno. Mozno dam konecne nabuduce. Zas ak spotreba bude nadalej 260ml na 1000km tak je to stale dost v pohode.
EX:Opel Astra 1.6 85kW 2009 (Z16XER)
EX: Opel Astra 1.6 77kW 2005 (Z16XEP), Irmscher packet
- Reklama
Tak po najazdených ďalších km, spotreba oleja je cca 4-5 deci na 1000km, zrazu to takto stúplo z pôvodnej spotreby 2,6 deci na 1000km (spriemerovaná za dobu životnosti oleja 15 tisic km). V podstate menil som olej, po výmene si prvýkrát motor zapýtal olej po viac ako 2000km - chápem že to bude asi tým, že po výmene sa ho tam dalo viac. Ale potom už začal pýtať v intervaloch 900 -1300km. Vždy dolejem pol litra. Aj kontrolujem mierkou, či to naozaj sedí a či náhodou len neblbne čidlo, ale bohužial to sedí.
Dá sa nejak identifikovať kadiaľ to môže papať alebo sa len postupne skúšajú meniť veci ako guferá pod ventilmi alebo piestne krúžky?
PS. Môže vzniknúť aj nejaký problém pri dolievaní pol litra oleja do horúceho motora? Alebo si vždy počkať na vychladnutie (ak je to možné)?
Dá sa nejak identifikovať kadiaľ to môže papať alebo sa len postupne skúšajú meniť veci ako guferá pod ventilmi alebo piestne krúžky?
PS. Môže vzniknúť aj nejaký problém pri dolievaní pol litra oleja do horúceho motora? Alebo si vždy počkať na vychladnutie (ak je to možné)?
EX:Opel Astra 1.6 85kW 2009 (Z16XER)
Spotřeby co tady čtu jsou dost vysoké. Jestli dolívám 1 - 2 deci na 4000 km, tak je to moc. Jinak moje otázka. U nafty jsem byl zvyklí, že jsem nalil olej po max a tam se to drželo, až do další výměny. Benzín má jinou měrku a moje otázka je pokud nalíváte olej? Pod čerchovanou značku max. , nebo celé čerchování zalít olejem? V manuálu je "Hladina motorového oleje nesmí překročit
horní značku MAX na měrce"
horní značku MAX na měrce"
Astra H 1.7 74 kw r.v. 2007
- vojtavojta
Vojto a můžeš mě poradit, jak to tedy je? Tu větu v manuálu jsem si vyložil, že celý čerchovaný čtvrtý díl, může být zalit olejem. Da se to, ale i pochopit. Že čtvrtý díl je celý značka max a už nemůže být zalit olejem. Díky
- vojtavojta
Vzdacky po vymene oleje a doleti v mem pripade 4l,mam ctvrty dil zalety. Delam to tak 7 roku a zaden problem. Behem roka k dalsi vamene,nedolevam ani deci.
Astra H 1,6 16V 77kW 10/2005
OP-COM
OP-COM
Super, takže to děláme stejně. Čtvrtý díl celý od oleje na měrce.
- vojtavojta
Nazdar chlapi,
mám síce Astru G, ale už s motorom 1.4 Twinport, kód motora Z14XEP.
Taktiež riešim zvýšenú spotrebu oleja, aj keď som počul, že Z14XEP má už problémy s veľkou spotrebou oleja odstránené.
Moje doterajšie poznatky s mojim autom:
Spotreba oleja je závislá od otáčok motora. Keďže má moje auto "športovú" prevodovku, pri rýchlosti 130km/hod motor točí cca 4200ot/min. (Tú športovú prevodovku som dal preto do úvodzoviek, pretože v spojení s týmto motorom je to štandart). Dovolím si tvrdiť, že ak by auto jazdilo dlhé trasy len pri týchto zvýšených otáčkach, tak by to zožralo neúmerné množstvo oleja. Určite viac, ako je povolený limit od výrobcu.
Čo sa týka používaného oleja, veľký ohľad na udávanú viskozitu neberiem, možno na zimu, aby to bolo najviac 10W. V lete zimné číslo v podstate nie je zaujímavé, či je čerpateľnosť oleja od -25°C, alebo od -20°C, to ma naozaj netrápi. Takže používam oleje 5W40 alebo 10W40. (V horúcom lete nemôže robiť žiadny problém ani 15W40). Čo sa týka výkonnostnej triedy oleja, držím sa, ako inak, doporučenia výrobcu, takže nejaký slušný olej podľa klasifikácie API, napríklad SN, určite stačí aj slabší. Prípadne podľa klasifikácie ACEA výrobcom doporučený A3. Long Life oleje nepotrebujem, lebo mi v motore olej aj tak dlho nevydrží
Čo sa týka výrobcu/značky oleja, je mi to viac menej jedno, mne stačí, že tam vidím napríklad API SL a olej má dobrú cenu. Či ten olej ozaj túto výkonnostnú špecifikáciu spĺňa, nemám aj tak možnosť overiť. Som nútený len tomu dôverovať, ako aj väčšina z nás.
Pri tejto zvýšenej spotrebe oleja by bolo ideálne zabudovať do olejovej vane nejaký merač množstva oleja
mám síce Astru G, ale už s motorom 1.4 Twinport, kód motora Z14XEP.
Taktiež riešim zvýšenú spotrebu oleja, aj keď som počul, že Z14XEP má už problémy s veľkou spotrebou oleja odstránené.
Moje doterajšie poznatky s mojim autom:
Spotreba oleja je závislá od otáčok motora. Keďže má moje auto "športovú" prevodovku, pri rýchlosti 130km/hod motor točí cca 4200ot/min. (Tú športovú prevodovku som dal preto do úvodzoviek, pretože v spojení s týmto motorom je to štandart). Dovolím si tvrdiť, že ak by auto jazdilo dlhé trasy len pri týchto zvýšených otáčkach, tak by to zožralo neúmerné množstvo oleja. Určite viac, ako je povolený limit od výrobcu.
Čo sa týka používaného oleja, veľký ohľad na udávanú viskozitu neberiem, možno na zimu, aby to bolo najviac 10W. V lete zimné číslo v podstate nie je zaujímavé, či je čerpateľnosť oleja od -25°C, alebo od -20°C, to ma naozaj netrápi. Takže používam oleje 5W40 alebo 10W40. (V horúcom lete nemôže robiť žiadny problém ani 15W40). Čo sa týka výkonnostnej triedy oleja, držím sa, ako inak, doporučenia výrobcu, takže nejaký slušný olej podľa klasifikácie API, napríklad SN, určite stačí aj slabší. Prípadne podľa klasifikácie ACEA výrobcom doporučený A3. Long Life oleje nepotrebujem, lebo mi v motore olej aj tak dlho nevydrží
Čo sa týka výrobcu/značky oleja, je mi to viac menej jedno, mne stačí, že tam vidím napríklad API SL a olej má dobrú cenu. Či ten olej ozaj túto výkonnostnú špecifikáciu spĺňa, nemám aj tak možnosť overiť. Som nútený len tomu dôverovať, ako aj väčšina z nás.
Pri tejto zvýšenej spotrebe oleja by bolo ideálne zabudovať do olejovej vane nejaký merač množstva oleja
Astra G 1.4 Twinport