nosič kol na střechu

Zde řešíme vše co se týká interiéru a exteriéru mimo tzv. tuningu a stylingu, na to máme jinou sekci...
Niraj

nosič kol na střechu

Příspěvek od Niraj » 04 kvě 2015, 13:40

Ahoj
jakožto naprostý cyklolaik bych potřeboval poradit, jaký nosič na kola na střechu (Zafira). Nikdy jsem takto kola nevozil, bude to premiéra.
Mám origo příčníky, co mi dali k autu (takové ty se špuntíky co pasují do bočních otvorů v hagusech). Můžu na ně koupit jakékoliv nosiče kol a vybírat tak jen dle parametrů kol? Nebo na každý příčník existují jen některé vhodné typy?

Potřebuji občas převézt 2 dospělácký kola a jedno menší (pro dítě 7 let). S možností časem dokoupit ještě pro kolo čtvrté, pro dcerku, které jsou teď teprve 3 roky, takže jezdí na sedačce, ale nebude trvat klouho a bude jezdit i ona na svém.

Prosím, poradíte mi?
Plus vítány jakékoliv vaše praktické zkušenosti.

Předem pro jistotu podotýkám, že na tažný zařízení kola nechci (ani tažný nemám) a to malé malé dětské kolo do kufru taky nechci, občas s kolama pojedeme i s plnou výbavou na více dní, takže to není možné. Tedy jen a pouze střešní nosiče.

Díky moc.
Opel Zafira B, 1.8, A18XEL - 88kW, Royal Blue, r.v. 2014

Reklama

quicky

Re: nosič kol na střechu

Příspěvek od quicky » 04 kvě 2015, 15:00

Naskladat 4 bicykle na strechu je niekedy pekne o hubu. Robil som to uz dost velakrat a vzdy som bol z toho na nervy a to som mal nizsie auto ako zafiru. Nasledne pomala jazda, pomerne velky hluk v aute a o dost zvysena spotreba. Skor by som sa poobzeral po niecom co das za auto. Su aj take nosice ktore nepotrebuju tazne zariadenie.
BMW F21 B47 170kW Valencia Orange 2016
Astra GTC Z17DTR 110kW Technical gray 2009 | MKJ | CD40 USB
Insignia A B20DTH 125kW Snow White 2015
Vectra C Caravan Z19DTH 110kW Royal blue 2007 - Ex
OP-COM 2014

Niraj

Příspěvek od Niraj » 04 kvě 2015, 15:27

Vím, vím, jsou nosiče přímo na 5. dveře. Ale moc doporučované nejsou: nebezpečí poškození dveří, velká zátež na panty, zaítm malý výběr a vyšší cena, ....

= investice převyšující můj cyklozájem. Nejsme žádní cyklisti maniaci, já sám radši chodím pěšky než jezdím na kole, ale někde je to pro kola jak stvořené. A jezdit jen kolem dědiny, to už nebaví. Takže popojet 20-30 km a tam udělat cyklovýlet - to je naše idea. Plus 2x ročně někam dál s přespáním a více výlety v daném místě. Myslím si, že kvůli tomu nechci investovat do konstrukcí na zadek auta, nebudu řešit ani spotřebu a vyšší hluk a jsem ochoten i jet přiměřenou rychlostí tak, aby to s autem nedělalo brikule.

Jinak asi mi zatím padly do oka nosiče Thule FreeRide 530/532, cca 1100 Kč kus, to je tak asi to, co bych do toho chtěl investovat - 3 ks teď, pak 4. za rok-dva.
Máte zkušenosti s tímto nosičem někdo?

quicky

Příspěvek od quicky » 04 kvě 2015, 16:00

Presne takuto konstrukciu toho nosica som mal. Bicykle som nehladal za autom na dialnici ani raz :D takze drzalo to. Problem sa vyskytol v momente ked som si kupil bicykel ktory mal prilis hrubu a trocha atypicku kostru. Ten nosic nevedel obciahnut tu "tycku". Druhy problem, ked som daval 4 vedla seba, tak ich bolo treba trocha napasovat a az potom prichytit tou "rukou", takze mi to musel napr niekto drzat z druhej strany, aby nespadli bicykle na bok. Ak mas obyc. bicykle ktore nemaju nejaky hruby alebo specialny ram, tak to bude pasovat v pohodke
Naposledy upravil(a) quicky dne 04 kvě 2015, 16:45, celkem upraveno 1 x.
BMW F21 B47 170kW Valencia Orange 2016
Astra GTC Z17DTR 110kW Technical gray 2009 | MKJ | CD40 USB
Insignia A B20DTH 125kW Snow White 2015
Vectra C Caravan Z19DTH 110kW Royal blue 2007 - Ex
OP-COM 2014

Marek65
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek65 » 04 kvě 2015, 16:30

Ja ako cyklista som nastudoval o nosicoch dost, aj ked som zatial ziaden nekupil, rozhodne ja by som bral Thule Proride 951 (mam s nim aj nejake skusenosti). Na hobby pouzitie ti budu urcite stacit aj tie 530. Znackou Thule proste chybu neurobis.

Na piate dvere by som urcite nebral ziaden nosic. O tom som tiez pocul a cital dost, ze je to nie uplne bezpecne, nie dost pevne, trpia panty a dvere.

Ideal je ak mas tazne zariadenie, tak prave nosic na tazne. Minimalny odpor vzduchu a tiez lahka manipulacia s bicyklami, zvlast ked mas vysoku Zafiru. Ono tieto nosice na tazne sa daju lahko sklopit dole aj s nahodenymi bicyklami a potom sa da otvorit kufor. A tiez by som urcite riesil znacku Thule. Ja mat tazne zariadenie, tak volim tuto moznost. Momentalne je to ale pre mna financne moc riesit tazne aj s nosicom. Co som pocital cca 700-800e komplet.
EX:Opel Astra 1.6 85kW 2009 (Z16XER)
EX: Opel Astra 1.6 77kW 2005 (Z16XEP), Irmscher packet

petriot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petriot » 04 kvě 2015, 20:33

Za mě, jako bikera, není nic pohodlnějšího než nosič na TZ zn. thule, kdykoliv hodíš, sundáš, je to nízko a mám s ním najeto cca 15tkm a nelze nic vytknout. Měl jsem nosič na střechu, ale už si ho neumím představit, zvlášť na zafiře. Celkově mě stálo tažné 4300,- a nosič 8500,- jakmile začnu počítat kolikrát jej za rok nasadím, už se mi zaplatilo (transport do servisu, výlety atd.) Ja mohu jen doporučit namontovat TZ (už si můžeš i něco přivézt domů na vozíku) a nosič kol na něj.....myslím, že není lepší varianty a komfortu pro cycling;-)
Astra Caravan 2010, 111 edition, Z16XER

https://www.opel-astra-h.cz/forum/viewtopic.php?f=41&t=5436

OP-COM china clone (8/2010) k dispozici

Midzi

Příspěvek od Midzi » 04 kvě 2015, 21:07

Tak ja riesim tiez podobnu dilemu. Akurat iba na dva bicykle a ten treti pojde do kufra. Ja sa priklanam k Proride koli lepsej manipulacii pri upevnovani. Nemusis ist az hore a dotahovat, ale pekne z dola. Ja bohuzial potrebujem aj priecniky takze je to plus 200€.

Na zadne dvere som uvazoval tiez, no zarazila ma ich nosnost a ked uz nalozis tak to potom nedrzi a znicis dvere. Tazne je pre mna uplna zbytocnost.
Astra H combi 1,9cdti 88kW Cosmo automat

Moja prvá Astra

Obrázek

Niraj

Příspěvek od Niraj » 04 kvě 2015, 22:25

Díky za informace.

Jak jsem psal:

1) nejsem žádný biker, kola povezu parkrát za rok za humna a 1-2x na delší vzdálenost, takže na střechu a tradá. To mi stačí bohatě. Na krátký vzdálenosti dostanu i malý kolo do kufru, když tam nebudou jiný krámy.

2) díky tomu mi stačí i jen ta levnější verze 530/531 oproti ProRide 951. Obojí mají slušné recenze, dobré testy, obojí jsou Thule, takže problém nečekám. I když je Zafira větší, díky pákovýmu přichycení nosičů k příčníkům očekvám slušnou manipulovatelnost.

3) tažný, ano má své výhody ale ... tažný + nosič = 12 tis. minim (jak tu i píšete). a to si dovedu představit utracený jinak. Kdybych cyklistikoval nějak extra, tak ano, ale pro mě to nemá cenu. Jo, když jsme předělávali bydlení, tak ano, to jsem měl auto s tažným a nedal jsem na něj dopustit. Ale teď mi nijak nechybí a jestli jednou za rok potřebuju převézt něco většího, tak jsem si vždy vystačil s kufrem a složenými sedačkami.

Jo, vysvětlíte mi někdo, jak je to s tím pákovým uchytáváním nosičů Thule k příčníkům, resp. proč tam figurují ještě volitelně jakési T-adaptéry (šrouby) do drážek příčníků. Nějak mi to hlava nebere.

Díky.

beavis

Příspěvek od beavis » 04 kvě 2015, 22:56

Pokud moc kola nevozis, tak jednoznacne doporucuji drzak na strechu. Pokud by se kola vozila vic, tak je nejlepsi variantou drzak na kouli, ale prece jen je to vetsi investice nez si koupit v bazaru jety drzaky na strechu :-) Ja jsem pouzival na Hacku Thule ProRide 591 a ty byly super. Koupil jsem je na Aukru relativne za par korun, takze nebyl duvod premyslet o necem jinem. Mimochodem jeste je mam doma a asi pujdou do sveta :-) Pokud chces opravu setrit, urcite se vyplati i levnejsi varianty drzaku na strechu a samozrejme ti udelaji naprosto stejnou sluzbu jako treba ty 591ky ;-)
Prvni Astra G 1.6 74kW, druha Astra H 1.6 77kW a do tretice Astra J 1.4 turbo 103kW;-)

Niraj

Příspěvek od Niraj » 05 kvě 2015, 00:21

OK, půjdou do světa .... a kolik jich máš a zač půjdou do toho světa ? ;)

Odpovědět