Výbava - Automatické rozsvícení světel po nastartování

Pokud se váš dotaz nehodí do žádné sekce pište jej sem.
Niraj

Re: Výbava - Automatické rozsvícení světel po nastartování

Příspěvek od Niraj » 12 kvě 2014, 21:40

To já vozím mozek furt, nejen při mlze a sněžení :-)
Ale ok, byl to jen doplňující dotaz.

Jak je to u Zafir s parkovačkama? Jsou to ty "parkovačky pro denní svícení", takže ty jsou pro celodenní svícení ok? Od určitýho roku to tak myslím musí být už z výroby, aby to prošlo registrací, ale jistej si nejsem. Např. u mýho starýho Fiata Marea nemohly svítit jen parkovačky, musel jsem svítit komplet potkávačkama, aby to bylo uznáno za celodenní svícení.
Opel Zafira B, 1.8, A18XEL - 88kW, Royal Blue, r.v. 2014

Reklama

vojta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vojta » 12 kvě 2014, 21:46

pokud vím tak zafira B žádný denní svícení nemá, homologovaná byla v roce kdy ještě nebylo povinné
Zprávy pouze emailem na info zavináč doopla.cz

DoOpla.cz – Opel originální díly, příslušenství a oleje Opel

Niraj

Příspěvek od Niraj » 12 kvě 2014, 21:55

Aha, takže ta varianta, co mi dnes ukazovali na Cromě je mi k ničemu, protože tam se v poloze AUTO po nastartování rozsvítily parkovačky pro denní svícení a po setmění vše ostatní.

Jenže když Zafira světla pro denní svícení nemá, tak musí přes den svítit obrysovky (i vzadu ?) + potkávačky.

No, jsem zvědavej, jak si s tím poradí, tvářili se tam dost bezradně. Uvidíme, až Zafira dorazí, jak to tam se světlama bude, a co z toho vykouzlí. Kdyžtak požádám nějakého kolegu zde o přeprogramování.

vojta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vojta » 12 kvě 2014, 22:08

naprogramuje se to tak, že přes den svítí jen potkávačky a případně i zadní světla a když se setmí nebo vjedeš do tunelu tak se rozsvítí ještě k tomu parkovačky, osvětlení SPZ, jdou zapnout dálkový a mlhovky, podsvícení palubních přístrojů a displej se ti přepne na noční režim
Zprávy pouze emailem na info zavináč doopla.cz

DoOpla.cz – Opel originální díly, příslušenství a oleje Opel

Niraj

Příspěvek od Niraj » 12 kvě 2014, 22:14

Jenže podle zákona to musí svítit takto:

Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena:
1) obrysová světla + potkávací světla
nebo
2) světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno

Takže přes den nemůžou svítit jen potkávačky. Musí tam být i obrysovky.

mironto

Příspěvek od mironto » 12 kvě 2014, 22:39

Neviem, co to je za predajca, ze nevie, ako sa programuje denne svietenie na Zafire? Ale daval som tu link na tabulku, kde je 5 moznosti naprogramovania svietenia, ziadna raketova veda. Proste vojde do menu a zvoli jednu z piatich moznosti, nic ine sa tam neda dat. Ked chces mat so stretavacimi svetlami zapnute aj parkovacky, povedz im, ze chces variantu 1 (to davaju aj z fabriky pri vybave T61).

Niraj

Příspěvek od Niraj » 12 kvě 2014, 22:46

Jo tabulku jsem před chvílí už objevil, bylo tu více odkazů, ale už nefunkčních.
Já mluvil jen s dealerem(-kou), ne s technikem. Prý to musí s technikem probrat. Tak ten snad bude vědět ...

mironto

Příspěvek od mironto » 12 kvě 2014, 22:53

Ten, co som daval ja na prvej strane, je funkcny a prelozeny do cestiny. Inac zaujimave, ze u vas je vo vyhlaske presne to, co som tu kedysi cely cas hladal (a nemohol najst), ze teda musia svietit parkovacky + stretavacie. U nas uz plati zakon z r. 2009, kde sa pise:

Osvetlenie vozidla
§ 32

(1) Vozidlo musí mať okrem prípadu uvedeného v § 34 ods. 4 počas jazdy rozsvietené stretávacie svetlomety alebo im na roveň postavené osvetlenie; to neplatí pre nemotorové vozidlo, ktoré musí mať rozsvietené svietidlá počas zníženej viditeľnosti. Za nezníženej viditeľnosti môžu byť na vozidle namiesto stretávacích svetlometov rozsvietené denné prevádzkové svietidlá, ak je nimi vozidlo vybavené.

Cize u nas je OK aj variant 5.

Niraj

Příspěvek od Niraj » 12 kvě 2014, 22:59

No vida.

Tady právě hodně lidí uvádí, že má variantu 5, ale dle znění zákona (ČR) to není správně. Nicméně je otázkou, zda policie je schopna na přijíždějícím autě rozeznat (ne-)svítící parkovačky, když budou svítit potkávačky a taktéž zadní světla. A zda by za nesvícení malé žárovičky u parkovaček dávala hned pokutu.
Ale stát se to může.
Takže kdo chce jistotu, tak v ČR jedině 1 nebo 2

wiki133

Příspěvek od wiki133 » 13 kvě 2014, 03:06

Niraj:

ak Tebe osobne len na tomto záleží, aby si bol v súlade so zákonom, tak by som to riešil dorobenými ledkami cca.60€ a max. hodina roboty. Už to tu preberali a aj našli pekné LED nad hmlovky, ak sa nepletiem, tak vojtavojta to tu myslím dával.
Ja mám svetelný senzor a nastavil som si variantu 5 pre pedok aj zadok, ale som na SK. A ak idem mimo to nejak neriešim pretože sa na mňa vzťahuje, čo platí na SK, mimo toho, čo je na tabuliach pri prechode hraníc. (takže rakušák može pýtať vesty a neviem, čo dá mi pokutu a rieši sa to dlho, ale dá sa, ako aj hasiaci, ktorý mám aj vesty. To je len príklad. Nie si povinný mať výbavu inek krajiny len tej svojej.)
A, čo sa týka dažďového senzoru som spokojný, niekedy prepnem 2ku ale to musí liať. Svetelný plus variant 5 je super. A kedy chcem to vypnem alebo zmením OPcomom.
Ku tomu svietenie, len parkovačkami sa mi nezdá pretože auto je viditeľné len ako keby ani nesvietilo. A myslím ak ti budú svietiť stretávačky nikdy ťa nik nezastaví.
A polícia, či už SK alebo CZ, kdekoľvek, ak trafíš magora tak si vždy dačo nájde. (napr. odomňa pýtali TK, EK a auto malo 2roky a trvali na tom :) )
Čiže ak by bol problém, tak ja to mám tak z výroby (kontaktujte predajcu, om mi to tak predal že je to OK) a nech si to zodpovedá predajca, asi tak.

Ja jazdím tak 7-10000km mesačne a drapnú má asi tak raz za pol roka. Isto keby mám niečo ako svetlá to ukecám, už horšie by boli folie na predných oknách. ( V SK zakázané) Alebo niečo iné napr. kola von z blatníkov a pod.

Takže z môjho hľadiska je sveteľný senzor super, Parkovací good, Dažďový suprovka aj navi je good. A ako už si neviem ani predstaviť auto,že musím zapínať svetlá. Máme fir. oct2( má denné dorobené) a v tuneli zapínať svetlá? Tak to je otrava, aspoň pre mňa. Preto mám rád napr. iné auta ktoré svietia stále. Len potom pri Zafči alebo astre sledovať ostatné žiarovky, lebo palubák všetky nesleduje len tie hlavné.
Som sa rozpísal ale dúfam, že Ti to ako tak pomôže.
EX Opel kadett 1,6D, Opel vectra B 1,6 16V CD, Opel astra H caravan 1,9CDTI 74KW 11/2009 (elegance)

Odpovědět