Zdravim všechny ASTRAčky a ASTRÁky Háčkaře…
Staří známí a zapřísáhlí ASTRÁci si mě mohou pamatovat již s fóra Géčkového, kde jsem prezentoval vlastně ne moji, ale synovu ASTRU G.
http://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.p ... lit=Kostra
Nyní mohu psát sám za sebe neboť po té, co mé stařičké Cordulce (Toyota Corolla 1,3XLi) po 24 letech začal docházet dech, došel jsem k názoru, že ač nerad, bude třeba nutno obměnit část našeho vozového parku. A po zkušenostech se synovým Géčkem a na jeho doporučení poohlížel jsem se po nějaké Astře, ale novější, tedy Háčku.
Asi osud nebo spíše štěstí stálo při mně když jsem narazil na Opel Astra H 1,4i 16V, dovoz z D a navíc… LPG! Po zvážení pro a proti jednoznačně převažují výhody LPG.
1. náklady na pohonné hmoty klesají téměř na polovinu (ve srovnání s benzinem)
2. prodlužuje se životnost motorového oleje i samotného motoru, nevytvářejí se karbonové usazeniny
3. snížení hlučnosti motoru
4. možnost jezdit na benzin zůstává
5. dvě plné nádrže značně zvětší dojezd vozidla
Vzhledem ke stáří vozidla vs nádrže LPG je jasné, že je systém LPG namontován na voze od samého počátku provozu ASTRY. A to rozhodlo...
Tak to je ona:
Opel Astra H 1,4i 16V typ Z14XEP, (1364ccm/66kW/90HP), r.v.05
Popis vozu:
Díky spřízněné duši tohoto fóra Honzovi (hazmec - díky), který mi dle VIN zjistil výbavu jsem se dozvědel, že se jedná o výbavu pro Španělsko.
Ta mimo jiné čítá:
• 8x airbag
• Imobilizér
• ABS
• klimatizace manuální
• posilovač řízení
• nastavitelný volant
• multifunkční volant
• vnitřní zrcátko se samočinným zacloňováním
• el. ovládání vnějších zrcátek
• el. přední okna
• senzor opotřebení brzdových destiček
• senzor stěračů
• senzor světel - Auto
• osvětlení interiéru Deluxe
a dále
• LPG - sekvenční vstřikování (Landi Renzo)
• toroidní nádrž LPG (místo rezervy)
Údržba: (základní)
Výměna oleje včetně filtrů, výměna pilového filtru, dezinfekce a doplnění klimatizace
Úpravy: (žádné divočiny ale nečekejte…)
1. kola
Vzhledem k tomu, že byla na autě 15“ kola na plecháčích, první co bylo třeba vyřešit byla právě kola. Po bezmála hodinovém prohledávání netu jsem vyčlenil několik inzerátů nabízejících kola, která by připadala v úvahu. A po definitivní selekci padla volba na 11ti paprsková 16“ kola originál OPEL s faceliftové ASTRY /07´s pneu KUMHO 205/50 R16.
2. rezerva
V autě ještě po předchozím majiteli jsem objevil spray na opravu pneu jako volba za rezervní kolo jelikož v kufru vozidla respektive v prohlubni pro rezervní kolo v podlaze kufru auta je umístěna toroidní nádrž LPG.
Ovšem známý co má Pneuservis mi rezolutně odmítl v případě nutnosti použití spraye při defektu poté pneu opravit s tím, že je to „hrozná práce“ odstranit z pneu použitou pěnu a že takovou opravu to značně prodraží. Tak nastalo dilema, zda spray a riskovat dražší opravu při případném defektu a nebo zabrat v kufru místo klasickou rezervou. Nakonec jsem dal na doporučení syna (to zde musím uvést aby neřekl že se kasám, že to bylo z mé hlavy ) a po opětovném hledání na webu jsem sehnal kolo „dojezdové“ o rozměrech pneu 115/70 R15. A to se do kufru v pohodě vejde i na stojato a v případě potřeby většího volného místa i mezi zadní sedadla.
Nutno ale podotknout, že v případě nutnosti bude jízda s ním z hlediska jeho velikosti asi velice zajímavá.
Pohled je to děsivý…
Jelikož jsem cítil potřebu se něco o Astrule dozvědět, surfoval jsem po internetu např. za účelem si obstarat manuál jak od ASTRY tak od rádia, ale i jako bývalý (synův) Škodovácký tuningář, http://moje.auto.cz/LukoCody/shade.html nepohrdl jsem ani shlédnutím různých stránek s úpravami a vylepšení tohoto vozu (jako každý z vás, že?) až jsem narazil na….
3. zadní světla LED
…..no to jsem nemohl přejít jen tak. Cena byla tak zajímavá, že se prostě neodmítá. Sleva -68%. No uznejt, mohl jsem to nechat bez povšimnutí?
4. klubové samolepky
Jelikož jsem jako převážná většina z Vás nebyl spokojen s podložkou, respektive nápisem na podložce SPZ hledal jsem zde na fóru inspiraci. Jelikož jak jsem vyčetl se nápis s adresou klubu asi již těžko shání, i když Vojta (Quick73) měl snahu, ale zase ne čas, což chápu, rozhodl jsem se pro svou vlastní variantu. Všiml jsem si, že v práci si tisknou štítky na výrobky na jakýsi papír a drží to na něm. Tak jsem se domluvil s klukem co je v kanclu a přeposlal jsem mu svůj návrh včetně loga. On ho vytiskl, no a já si to pak hezky opatrně vystříhal, vyřezal a nalepil. Pak jsem jen koupil nové čisté bez nápisů podložky a zde je výsledek.
5. přední maska
Jak jsem tak stále zkoumal různé foto aut ASTRA H, čím dál tím víc se mi zdála hezčí na pohled přední maska s chromovou lištou z faceliftové verze. Přeci jen je docela nelogické že zadní lištu dělali chromovou a přední v barvě vozu.
Tak jsem se poohlížel po nějaké starší masce z vrakoviště, ale moc není a když byla všude chtěli 1 500 – 2 000,- Kč což se mi zdá dost. Ale to by bylo aby nebylo…
Opět náhoda nebo štěstí a já narazil na samotnou lištu, funglovku a za třetinovou cenu. Takže jsem neváhal, objednal a …. namontoval.
Plánované úpravy:
Tak ty by se daly rozdělit na to co bych teda ještě potřeboval a co bych chtěl.
• Potřeboval bych tedy tažné zařízení, ale při ceně kolem 5 000,-Kč se mi do toho vůbec nechce a stále to oddaluji. Když ale káru je třeba čas od času popotáhnout…
• Pak bych potřeboval sehnat krytku (víčko) na střešní liště na otvoru pro uchycení střešního nosiče. Chybí již od koupi a není nikde k sehnání. Ani nevím jak se vymontuje. Asi se musí vyndat celá lišta. Kdyby někdo o ní věděl budu rád za tip.
• Do budoucna bych rád chtěl středovou opěrku ruky. Nejen že si člověk rád podloží při jízdě ruku, ale hlavní důvod je nedostatek úložného prostoru.
• A nezanevřel bych ani nad parkovacím asistentem. Protože ten výhled do zadu při couvání, no co si budeme namlouvat.. nic moc.
• Taky by byly dobrý lišty na práhy a zadní nárazník
• …a něco jiného by se určitě ještě našlo.
Tak to je v kostce představen náš nový přírůstek do rodiny zakoupen v červnu 2014, jen jsem si prostě ještě nenašel ten správný čas.
Díky za Vaše zastavení nad mým příspěvkem a za Váš čas který jste věnovali k jeho přečtení (jestliže jste se tedy dočetli až sem).
EKoStra
EKoStra - Astra H 1,4i 16V Z14XEP LPG
- Reklama