Vymena termostatu 1.9cdti + odvzdusnenie?

Gondil

Re: Vymena termostatu 1.9cdti + odvzdusnenie?

Příspěvek od Gondil » 06 pro 2018, 21:38

Nazdar, kedze sa zima nesmelo hlasi o slovo, napadlo mi, ze si skontrolujem, za ako dlho sa mi zohreje motor. Zistil som, ze cestou z roboty co je asi 42km po okreskach a cez dediny mi teplota vystupala len na cca 76-77st. Vyssie isla len v dedinach a cez 80 stupnov som sa dostal len v jednom kopci. Vonku pritom bola teplota cca +2st. Nechcem vediet jaku teplotu to malo rano pri -5.
Asi ma caka vymena termostatu ci su taketo hodnoty ok?
Da sa termostat nejak opravit v pripade, ze by nebol uplne KO, ci len vymena?
Postup je rovnaky ako sa tu popisuje aj pre moj motor?
Casto som videl spominany wahler. Je nejaka obdobne kvalitna alternafiva ci toto je jednoducho osvedcene a pomer cena vykon je najlepsi?
Dakujem za odpovede.
Opel Astra H Caravan, 1.9 74kW (Z19DTL), 2010, Recaro

Reklama

Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st » 07 pro 2018, 08:35

Dosť závisí aj cez aké cesty chodíš. Ja do práce tiež nezohrejem motor (max. 70°C) a to mám termostat vymenený. U mňa je problém to, že do práce mám len jeden kopec a potom je všetko prakticky z kopca. Ale cestou naspäť už nie je problém zohriať vodu na tých 85°C.

S nejakým repasom termostatu by som nevymýšlal a kúpil rovno ten Wahler. Dáva sa do prvovýroby a kvôli 35€ sa neoplatí špekulovať.
Astra H caravan,
r.v. 2006
Z19DTL (1,9CDTi, 74kW)

Gondil

Příspěvek od Gondil » 07 pro 2018, 09:11

No ja som to sledoval len cestou z prace co teraz ako pozeram na google maps mam mierne z kopca ale akoze myslim ze za 42km by sa motor mal zohriat na prevadzkovu teplotu pri vonkajsej teplote 2°C. Rozdiel vysok na trase je asi len 70m (najvyssi - najnizssi bod) to je na tej vzdialenosti akoby som siel po rovine. Ked pojdem autom tak skusim este test s teplotou chladica. Ak bude teply pri teplote chladiacej kvapaliny do cca 75°C tak je asi ozaj ten termostat v haji.

Este som sa chcel spytat, treba davat chladiacu kvapalinu do obvodu ci staci destilovana voda? Nejak mi doteraz nenapadlo, ze existuje aj chladiaca lebo ked ubudlo v expanske tak oco vzdy dolieval destilku :D Ak hej tak aku, je medzi nimi nejaky rozdiel (modra, ruzova, znacky, nejake specifikacie...?) Kolko to asi spapa? Nejakych 5l?
Opel Astra H Caravan, 1.9 74kW (Z19DTL), 2010, Recaro

Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st » 07 pro 2018, 12:02

Záleží o aké množstvo kvalapiny ide. Ak ti zmizlo raz 2 dcl kľudne dolej destilku. Ak ti takto mizne voda častejšie, radšej dolej nastriedačku aj chladiacu kvapalinu, aby ti nezmrzla voda v okruhu.
Pre Z19DTL sa používa kvapalina G12 (ružová), celový objem je cca. 6,2L
Astra H caravan,
r.v. 2006
Z19DTL (1,9CDTi, 74kW)

Odpovědět