milanick píše:Tak k teme:
Kde si nasiel bsfc na tvoj motor? A aka hodnota to je? Ja som to kedysi potreboval do jedneho vzorca ale nepoarilo sa mi k tomu dopatrat.
Nenašel, odvodil.
V prvé řadě hodnota BSFC se vždy vztahuje ke konkrétnímu provoznímu stavu motoru (otáčky, zatížení atd.). Někdy se u motorů udává nejmenší dosažená hodnota, tzv. sweet spot. U moderních turbodieselů typicky okolo 2000 ot. a cca 80-95% BMEP (zatížení, pracovní tlak). Jenže v tomhle režimu se motor vyskytuje mizivé procento z jeho celkového pracovního času. Proto je vždy lepší mít graf, aby člověk věděl efektivitu motoru ve všech různých režimech. Takhle nějak vypadá kupříkladu graf motoru 1.9 TDI ALH. Je na něm vidět, že vysokou efektivitu spalování a nízkou měrnou spotřebu si udržuje v nízkých otáčkách při jakémkoli zatížení. (na tomhle grafu nejsou bohužel křivky převodových stupňů nebo jízdních odporů, takový graf jsem někde na netu viděl, ale teď ho nemůžu najít). Takže chci jet s TDI ekorelí? Dám za pět a bublám kopec nekopec.
Nicméně toto neplatí pro motor 1.7 CDTI. Bohužel pro motor CDTI jsem nenašel vůbec žádný graf. Jediný údaj, který jsem našel, je z nějakého laboratorního experimentu s emisemi při 1500 ot a 3.75 bar BMEP, a to 246 g/kWh; je cca srovnatelný s uvedeným motorem ALH. Nicméně nad 4mi bary tahle hodnota, narozdíl od motoru TDI, příliš klesat nebude.
Pozor toto není sweet spot, ten je dle mého odhadu až někde kolem 2300-2400 ot. a jeho hodnotu neznám. Je to dáno vyššími otáčkami max. točivého momentu, způsobenými kromě jiného nevhodně zvoleným turbodmychadlem Mitsubishi, pro které má tento motor prostě příliš malý objem, takže je to v nižších otáčkách doháněno vstřikováním většího množství nafty, aby bylo dostatečné množství spalin na roztočení turba. (pokud je mi známo, tak stejné turbo používal ford pro některé motory 2.2 a 2.4 TDCI do tranzita, ale my zase máme pěkný točivý diesel

)
Z toho plyne, že při vyšším zatížení za nízkých otáček efektivita dramaticky klesá, o tom se může přesvědčit každý, kdo má BC. Kolem devadesátky je okamžitá spotřeba na pětku vyšší než na čtyřku. Obzvlášť markantní je to při jízdě do kopce. Schválně si zkuste vyjet ten samý kopec stejnou rychlostí jednou na čtyřku, podruhé na pětku. Při nižších otáčkách na pětku budete mít výrazně vyšší spotřebu. To proto, že se motor pohybuje v oblasti nižší efektivity spalování. Proto je paradoxně lepší do kopců vždy podřazovat, aby měl motor nad cca 2100 ot. Tady by se sakra vyplatil krátce zpřevodovaný šestikvalt. Ten standardní je úplně k ničemu, ten se vyplatí tak maximálně někomu, kdo cestuje po dálnici dlouhodobě rychlostmi nad 130km/h. (pro skopčáky dobrý

)
Někdy bych ten graf rád viděl, aby se mi potvrdily moje domněnky.