Příspěvek
od mironto » 16 led 2017, 20:50
Moja Zafira A16XER mi zacala jemne cukat v nizkych otackach 1500-2500 pri zatazeni motora. Zacalo sa to niekedy v decembri, ked zacali silne mrazy. Motor v tychto otackach poskubava, ked pridam plny plyn, a zmizne to, ked dosiahne ~2500 otacok - napr. pri vyjazde z kruhaca na trojke z 1500 do 2500. Nedeje sa to pravidelne, a doteraz to stale zmizlo po prejdeni >20-30km. Akonahle su otacky pod 1500 alebo nad 2500, tak to necukne ani raz. Auto ma tah, ziadna strata vykonu, v podstate zrychluje aj medzi 1500-2500, len to vtedy poskubuje (je to take slabe, ale citelne, aby si to vsimol aj spolujazdec). Diagnostika nevypise ziadne chyby (plyn+brzda ani OPCOM).
Precital som prispevky s podobnymi problemami a niekde to sposobovala zapalovacia lista, niekde sa odporucalo vymenit vahu vzduchu. Auto ma najazdene 54000. Vybral som zapalovaciu listu (GM Delphi) a skontroloval sviecky (este neboli menene, v lete mali byt v plane). Lista vyzerala bez znamok opotrebenia, kontakty na sviecky ciste (neviem, ci sa da poznat podla zraku vadna lista, asi nie), sviecky sa mi zdali v pohode az mozno na stvrty valec, kde je viacej spalenin v zavite. Ked som to naspat poskladal, isiel som na skusobnu jazdu a auto islo bez jedneho cuknutia vyse 20km. Podobne dnes rano do prace 30km, skublo to len jediny raz. Poobede ta ista trasa spat a uz to skubalo dost casto (hned po rozjazde na dvojke, alebo akceleracia na obchvate na patke z 1500 otacok, prestalo to az pri 2500).
Planujem najprv vymenu zapalovacich sviecok. Ak to bude dalej cukat, tak asi vymenim zapalovaciu listu - aspon podla toho, ze ked som to rozobral a znova poskladal, tak to na chvilu prestalo robit (aj ked to mohla byt len nehoda). Alebo sa da podla tych priznakov vylucit poskodenie listy a mam sa zamerat na nieco ine?
Auto nema este 4 roky, takze teoreticky je este v 6-rocnej zaruke na motor, neviem ale, ci pod to spada aj zapalovacia lista a napr. ta vaha vzduchu? Od riesenia cez autorizovany servis ma odradza aj skutocnost, ze budem musiet zrejme na viackrat pristavit auto (ked budu objednavat nejake suciastky, kedze okrem spotrebneho materialu asi nemaju nic skladom), co je hlavne casovo narocne. Vdaka za rady a postrehy.
-
Přílohy
-
-
-