Mlhové světla
Mlhové světla
Přátelé, za poslední dobu co si to zde pročítám se zde (na FB) rozvášnila diskuze o mlhovkách.
Chtěl bych se zeptat. Co VY považujete za správné používání mlhových světel.
Někde jsem četl že mlhová světla přední jsou nepovinná! Zadní už jsou povinná a to když hustě sněží, prší nebo je mlha!
To znamená že pokud nastane jedna z situací je řidič povinnen si zapnout zadní světlo mlhové ale přední ne?
Dále je také psáno, že pokud je viditelnost omezena na 50metrů a méně je povinnost každého řidiče jet pouze 50km rychlostí a dodržovat větší rozestupy. A poslední věc je ta, že pokud se mlhová svělta špatně použijí muže vás to stát až 2 000kč!
Takže můj dotaz zní! Pokud se na mě lepí idiot v BMW nebo Audi a je mlha a já svítím zadními mlhovými světly. Jsem vůl nebo ne? a jak to tedy je s používáním předních mlhových světel! Mam vtom trošku hokej!
Zákon číslo 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích stanoví, že přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy. Rozdíl mezi používáním předních a zadních mlhovek je tedy patrný – přední použít "smí", zadní "musí".
Chtěl bych se zeptat. Co VY považujete za správné používání mlhových světel.
Někde jsem četl že mlhová světla přední jsou nepovinná! Zadní už jsou povinná a to když hustě sněží, prší nebo je mlha!
To znamená že pokud nastane jedna z situací je řidič povinnen si zapnout zadní světlo mlhové ale přední ne?
Dále je také psáno, že pokud je viditelnost omezena na 50metrů a méně je povinnost každého řidiče jet pouze 50km rychlostí a dodržovat větší rozestupy. A poslední věc je ta, že pokud se mlhová svělta špatně použijí muže vás to stát až 2 000kč!
Takže můj dotaz zní! Pokud se na mě lepí idiot v BMW nebo Audi a je mlha a já svítím zadními mlhovými světly. Jsem vůl nebo ne? a jak to tedy je s používáním předních mlhových světel! Mam vtom trošku hokej!
Zákon číslo 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích stanoví, že přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy. Rozdíl mezi používáním předních a zadních mlhovek je tedy patrný – přední použít "smí", zadní "musí".
Naposledy upravil(a) zralok dne 02 pro 2011, 00:03, celkem upraveno 1 x.
- Reklama
Re: Mlhové světla
Obecne pouzivam mlhovky hlavne mimo mesto. Ve meste vetisinou nebyva tak husta mlha a auta maji kratsi rozestupy.
Predni mlhovky: Jelikoz mam xenony tak je temer nepouzivam. Pokud je hodne husta mlha, tak je skoro lepsi vypnout xenony a svitit jen mlhovkama (a samozrejme jet velmi velmi pomalu).
Zadni mlhovka: Pouzivam pri hustem desti, snezeni a nebo mlze. Na dalnici je nechavam svitit temer celou cestu (samozrejme pokud je mlha). Mimo dalnice pokud mne nekdo dojede (a viditelnost neni extremne spatna), tak ji vypnu abych mu zbytecne nesvitil do oci.
Predni mlhovky: Jelikoz mam xenony tak je temer nepouzivam. Pokud je hodne husta mlha, tak je skoro lepsi vypnout xenony a svitit jen mlhovkama (a samozrejme jet velmi velmi pomalu).
Zadni mlhovka: Pouzivam pri hustem desti, snezeni a nebo mlze. Na dalnici je nechavam svitit temer celou cestu (samozrejme pokud je mlha). Mimo dalnice pokud mne nekdo dojede (a viditelnost neni extremne spatna), tak ji vypnu abych mu zbytecne nesvitil do oci.
Astra • 1.6 • Enjoy • Easytronic • 2009 • 17"
Nejhorší je to, že zamnou jede vocas, ktrej mi celou dobu sedí na prdeli a svítí mlhovkama předníma a já jako blbec mu ještě svoje zadní mlhovky vypnu abych ho neoslňoval!
Jenže, je tu to že zadní mlhová světla se vypínat právě nemají a to nechápu .. když mi někdo takto pojede přilepepenej tak to musím vypnout. Jenže on by správně měl mít rozestup... tak kdo co dělá špatně já nebo on ?
Jenže, je tu to že zadní mlhová světla se vypínat právě nemají a to nechápu .. když mi někdo takto pojede přilepepenej tak to musím vypnout. Jenže on by správně měl mít rozestup... tak kdo co dělá špatně já nebo on ?
Mě jde v prvé řadě o komfort a bezpečnost moji vlastní. Takže pokud je snížená viditelnost zapínám oboje. Pokud někdo za mnou je nechávám zaplé - je to jeho problém že je tak blízko. Jak je viditelnost lepší nebo mlha vůbec vypínám. Zadní mlhovka je povinná a přední jsou volitelné. Ale když je mám - chci vidět - zapínám. ![Cool 8-)](./images/smilies/icon_cool.gif)
![Cool 8-)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Opel Astra H Caravan 2007 1,6 77 kW (105 k) a 150 Nm modrošedá metalíza
http://lukinb6.rajce.idnes.cz/Opel_Astra_H/
Prodej motopříslušenství - http://www.motoprislusenstvi.com
http://lukinb6.rajce.idnes.cz/Opel_Astra_H/
Prodej motopříslušenství - http://www.motoprislusenstvi.com
Já přední mlhovky zapínám jen při mlze a hustém sněžení, za deště opravdu jen hodně vyjímečně. Zadní zapínám při mlze, hustém sněžení i silnějším dešti, aby mlhovka prosvítila i tu vodní mlhu, která se tvoří za jízdy za autem. A pokud zamnou jede nějakej blb, co mi dálkovýma svítí celou dobu do zrcátek, tak ho tou zadní mlhovkou nakrmím.
Dle obecné definice nastává mlha, pokud je viditelnost menší než jeden kilometr. Pokud by se všichni řídili striktně zákonem, tak si akorát budeme svítit při menším oparu do očí.
Typická česká legislativa![Mrknutí ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Typická česká legislativa
![Mrknutí ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Ja mlhovky pouzivam jen kdyz je to opravdu spatny zadni castejc a predni skoro vubec oni beztak jen osvicujou kraje silnice aby clovek nejel prikopem jinak to moc nezlepsujou
Je pak zajimavy kdyz mlha je sledovat ze jezdi z rozsvicenejma prednima mlhovkama pomalu min lidi nez za jasny noci ![Velmi šťastný :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
![Velmi šťastný :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
![Velmi šťastný :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Opel Vectra B 1,6 16V 74kw 1999
Opel Zafira B 1,9 8V CDTI 88kW 2006
Opel Zafira B 1,9 8V CDTI 88kW 2006
Mlhovky využívám v době inverzí docela často,jinak je používám při husté mlze,kdy je viditelnost do 70 - 100 metrů,hustém sněžení a silném dešti. Pokud jede někdo za mnou,tak nikdy nevypínám zadní mlhovky,pokud ho oslňují,tak by si měl uvědomit,že je velmi blízko a nedodržuje rozestup...
Astra H Hatchback 1.8 92kw r.v. 2004
Mlhovky používám vždy, když je mlha a to jak přední, tak i zadní. Jednak abych byl viděn a sám také viděl. Žádné zhasínání při dojíždění nedělám. To bych pak mohl zhasínat i hlavní světla, abych někoho náhodou neoslnil.
Škoda Felicia Combi -> Opel Astra G Hatchback -> Opel Astra H Caravan 1.6 85kW voňavka 2011
predne nepouzivam skoro vobec, iba fakt v hustej hmle. Inac nemaju vyznam.
Zadne nepouzivam v meste kedze sa vacsinou jazdi v kolonach. Akonahle som mimo tak zapinam. Ak sa na mna ale nalepi nejake dement tak ich nevypinam.
Zadne nepouzivam v meste kedze sa vacsinou jazdi v kolonach. Akonahle som mimo tak zapinam. Ak sa na mna ale nalepi nejake dement tak ich nevypinam.