Dovolená v chorvatsku a dovolené vůbec 2011-12

Co se jinam nehodí pište sem
Odpovědět
smileboy
Kontaktovat uživatele:

Re: Dovolená v chorvatsku a dovolené vůbec 2011-12

Příspěvek od smileboy » 01 zář 2012, 14:02

Shrnutí letošního Chotvatska. Opět na blind, nakonec jsme se usídlili ve Vodici. Lidí tam bylo, ačkoli to už byl poslední prázdninový týden, s prominutim jako sraček. Ale bylo to tam hezký, koupání fajn, výlety do Zadaru a Šibeniku byly přijemným zpestřením. Jediným menším negativem během pobytu byla absence sprch na pláži, ale přežít se to dalo. Cesta zpátky nebyla nic moc, u mýta na konci Chorvatska zdržení cca hodinu a půl a od Slovinska až na konec Rakouska soustavně chcalo (záměrně nepíšu, že pršelo, protože pršením se to nazvat nedalo), takže na dálnici se jelo stovkou. Nakonec cesta zpět cca 930 km za 13,5 hodiny. Astra nezklamala, spotřeba (spočítaná) tam - 5,1l/100km, zpátky 5l/100km.
Opel Astra H 1.9 CDTi Caravan 88 kW, 1/2007, GID, aut. klima, CD30 MP3, stropní DVD, tempomat a největsí vychytávka - ovládání předních oken DO!

Reklama

rob.brno

Příspěvek od rob.brno » 01 zář 2012, 18:11

milosh píše:asi tak, pak to neni aspon pro pani dovolena. kdyz na to nemam abych si ji uzil na 100% radsi budu doma..
Taky to nechápu, ale ji to nevadí. Vaří ráda, rychle a dobře.
Pohybovala se nějakou dobu v gastronomii a zná styl jakým se v restaracích vaří. Asi obdoba, jako, že nikdo z masovýroby nedá salám do pusy:-)
Zafira B(rok 2011) 1.6(85kW)

Gord
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gord » 01 zář 2012, 19:47

Tak já dnes odjezd Chorvatsko - Tučepi.
už není

x-father
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od x-father » 09 zář 2012, 20:05

Raport z meho Chorvatska.

Jak jel smileboy v chcanci zpatky, tak ja jel zrovna tam.

Je pozoruhodne, jak homogeni bylo pocasi.Od patecniho vecera, kdy jsme vyrazeli z Prahy az po sobotni poledne v Chorvatsku, pres cele Rakousko a Slovinsko vsude stejne chcalo a to celou dobu.

I v Chorvatsku bylo ca 14 stupnu a vytrvaly dest. Az po projeti tunely pred Zadarem a pri klesani k mori se zaclo zlepsovat a cestou na jih od Zadaru se teploty vysplhaly k 30 stupnum.

Cesta tam byla sice bez kolon, ale diky zasadnim rychlostnim omezenim v dusledku deste se cesta na dalnicich tahla a ubyvla pomalu. Rano jsem si za Zadarem asi hodinu zdrimnul a pokracoval.

Ale diky pomalemu tempu jizdy jsem i pres zapnutou klmatizaci (kvuli mlzeni oken) dojel tam za prumernych 4,9 l nafty, coz byl od te doby muj osobni rekord v ekojizde.

Za tyden jsem najezdil po Chorvatsku mimo dalnice skoro 400km a to prevazne po jadranske magistrale, kde jsou vsudypritomne omezeni rychlosti, takze jsem dosahl hned noveho osobniho rekordu a mel v Chorvatsku prumernou spotrebu 4,2l v nafte. Mit ujetych 300km od tankovani, dojezd dle BC dalsich 900km a ubrano z narze ctvrtinku pro mel byl naprosto novy zazitek :-)

Cesta zpatky byla na suchu a pocasi bylo opet neuveritelne homogeni. Od dalmacie az do Prahy jsem nezahledl ani jeden mracek na obloze a bylo vsude pres 25. Krom cca hodiny stravene na mytnici u hranic a na prechodu to jelo svizne. Celkem 12h.

Prumerna spotreba za celych cca 2600km 5.4l.

Jinak jsem byl prekvapen. Mel jsem za to, ze absurdni dopravni znaceni je ceska specialita, ale Rakusaci, Slovicci a Chorvati jsou na tom kolikrat hure nez my.

Rakouske dalnice:
Vypadaji lepsi nez nase, ale...
V desti aplikuji dost vyrazne omezeni rychlosti. Prakticky vsude na 100km/h a casto i na 80km/h. Cesta pak absolutne neubiha. Misty je ale takove omezeni dost potrebne. Nevim jestli maji jejich dalnice moc "rovne" a bez spadu, nebo v cem je problem, ale dost se jim na dalnici drzi voda. Casto jsem vjel do nejake louze, kdy nastal Aquaplaning. Nasledovalo probliknuti kontrolky ESP a vypnuti tempomatu. To bezne v rychlostech okolo 100km/h. Za tu cestu se me to stalo snad 6x.
V nekterych castech dalnice jsou omzeni na 100km/h i na mnohakilometrovych usecich nastalo i v hezkem pocasi bez zjevneho duvodu.
Neprijemna jsou i zuzeni v rekonstruovanych usecich, kdy je jizdni pruh preveden do protismeru a oddelen betonovym zatrasem od druheho smeru. Jedete pak v pruhu z obou stran obehnanym betonem a z kazde strany auta mate cca pul metru. Kdyz takhle jedete treba 8km, tak je to velice narocne na soustredeni a netroufal jsem si tam jet povolenych 80km/h.
Na dalnici byly cestou asi 4 stacionarni radary, ktere foti auta zezadu. Nevim co s takovejma fotkama pak delaj.
Po sjeti z dalnice me pobavilo, ze v obcich v zastavbe maji zvysenou povolenou rychlost i na 80km/h. Prijde me uchylne, aby byla povolena stejna rychlost na dalnici jako v obci...

Slovinsko:
Dalnici jsem objizdel, protoze me 30 EUR za 40km dalnice prijde jako zlodejna. Cesta trva jen cca hodinku a bezna silnice prijemne odreaguje. Maji ponekud zmatek v prikazanych rychlostech. V jedne obci se jezdi 50, v druhe 60 a jinde je 70tka. Pak jedete mimo obec a tam je napriklad z nicehonic 60tka. Snad ani jednou jsem nenasel znacku, ktera by rychlostni omezeni rusila. Proste narazite mimo obec na 60tku a pak jedete nekolik km 60, protoze znacku nic nerusi. Obvykle ji rusi az nejaka krizovatka, nebo vjedete do obce. A nebo na vlastni riziko znacku ignorujete.

Chorvatsko:
Vsude maji svetelne znacky a v desti stejne jako Rakusaci omezi vsude rychlost na 100km/h a casto i na 80.
Protoze jsem predtim mnohokrate nekde cetl upozorneni, ze Chorvatcke dalnice v desti velmi klouzou, pry jako u nas kdyz je led/namraza a zdalo se me to ponekud neduveryhodne, tak jsem si zkusil nekolikrat dupnout na brzdu. Kupodivu jsem byl podezrivavy spravne a jejich dalnice se chovala jako kazd jina. Tedy rekl bych, ze v desti lepe nez treba Rakouska.
Jet 400km po dalnici stridave 100/80 je strasne. Ta rychlostni omezeni jsou naprosto nesmyslna a taky je tam prakticky nikdo nedodrzuje.
Stejna tak jadranska magistrala je prakticky cela omezena znackama na 60km/h a to i v naprosto zbytecnych usecich. Diky tomu jejich rychlostni omezeni na magistrale a i na dalnici prakticky nikdo nedodrzuje.
Chorvati na to kaslou a jezdej si kolik chtej. Jedete usekem z omezenim na 60 rychlosti cca 70-80 a za vama je kolona a nervozni ridici vas predjizdeji pres plnou caru.
Nemci jim na to taky kaslou.
Italove totalne.
Predpisy dodrzuji spis slovinci, cesi atd. Asi je to dano tim, jak si kdo muze dovolit pripadnou pokutu.

A jeste v jednom jsou uchylny. Drtiva vetsina krizovatek a to i tech prehlednych je osazeno stopkou. To vede k naprostemu nerespektovani teto znacky a chorvati je bezne projizdeji.

Kupodivu jsem za celou dobu v Chorvatsku nenarazil ani na jedine mereni rychlosti. Pritom se vsude rikaji historky, ze tam meri v kazde obci atd.

milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh » 09 zář 2012, 20:15

Pekny report diky 8-)
Nahod par fotos, ty potesi vzdy 8-)
SLEDUJ MŮJ OPEL YOUTUBE KANÁL ať ti neutečou nová videa, která budou letos pravidelně vycházet

x-father
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od x-father » 09 zář 2012, 20:32

Ano. Mam i tematicke pro forum ;)
IMAG0281.jpg
IMAG0283.jpg

milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh » 09 zář 2012, 20:37

Pekne pekne, jen dotaz, jsou vsude v Chorvatsku ty hnusny sutry na plazi nebo tam jsou i nektery piscity? Nikdy jsem tam nebyl ale v dalsi petiletce to mame s rodinou v planu, pokud Buh a GM da :lol:
SLEDUJ MŮJ OPEL YOUTUBE KANÁL ať ti neutečou nová videa, která budou letos pravidelně vycházet

smileboy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smileboy » 09 zář 2012, 20:45

Pěknej report, x-father, moc pěknej. A kde že jste to byli přesně? A jinak vám během pobytu počasí přálo? Mildo, šutry jsou skoro všude, jen prej snad ostrovy jsou písčitý.
Opel Astra H 1.9 CDTi Caravan 88 kW, 1/2007, GID, aut. klima, CD30 MP3, stropní DVD, tempomat a největsí vychytávka - ovládání předních oken DO!

x-father
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od x-father » 09 zář 2012, 20:55

Sutry. Plaze umele vybudovane z nasypaneho sterku.

Pokud chces pisek, tak od Omyše dolu. Holt pojedes o hodinku dele.

Grebaštica u Šibeniku. Ta plaz z fotek je prave Sibenik.
Pocasi mohlo byt lepsi. Jeden den co prselo jsme sedli do auta a jeli na jih. Od Splitu ok, tak jsme stravili den v Omyši. Hezka pisecna plaz.
Pak nam proprselo jeste 2x pulden, takze v podstate den v haji.

milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh » 09 zář 2012, 20:59

Ok dik za tip, radsi se projedu nez mit na zadech modriny 8-)

Odpovědět