Na spestrenie cesty k moru na sever Talianska (Bibione, Jesolo, Benatky) rozhodne doporucujem za Villachom zbehnut z dialnice este pred prvou talianskou mytnicou na dedinku Tarvisio. Kto ma rad klukate okresky a Alpske horske priechody, by mal pokracovat na juh k jazeru Lago Del Predil a dalej na kopecek Sella Nevea - po cca 30km nadhernych okresiek sa vrati na dialnicu pri mestecku Amaro.
Kto si absolutne "libuje" v serpentinach a rovinka dlhsia ako 200m mu uz pride fadna a ma o 2 hodky viac casu (zato usetri 20€ za Ital dialnice) by mal pri jazere Del Predil odbocit vlavo na I/SLO hranicny Passo di Predil, dalej cez dedinu Bovec a v dedinke Žaga odbocit vpravo na Passo di Tanamea - dalej uz drzat smer Udine, odkial je to k pobreziu mimo dialnic necela hodka.
Na ceste domov sa ponuka ceresna vsetkych ceresni s nazvom VRŠIČ. Ide sa identicka trasa naspat (Udine, Pass Tanamea, Žaga). Za dedinou Bovec prudko vpravo a zacina jeden z naj koncertov v style: plny - ubrat - spojka - medziplyn - kvalt - volant - plny - korekcia - vyhlad na krajnu - brzda - kvalt - plyn - serpentina - vyhlad - komentar - serpentina ...od Slovinska som necakal tak kvalitny asfalt, kopec miest na odstavenie auta a urobenie si kratkej prechadzky so sirokymi vyhladmi - naozaj skvostna priroda s nazvom Triglavski narodny park - chcelo by to este dva dni volna a pevnejsiu obuv. Cestou dolu na Kranjsku Goru je uz cesta trosku dotrhana a vacsina zakrut je z koceciek - preto tadeto neodporucam cestu na juh. Po tomto zazitku uz bude len maly bonus Wurzenpass na ceste do Finkensteinu kde je uz rakuska dialnica.
V Slovinsku pozor na "policiju", stoja aj v malych dedinkach na rovnejsom useku, kukaju akokeby iba dalekohladom a ono to bol taky hodne maly kompaktny radar - 65kmh v obci = prekrocenie o 10-20 a teda 220€, policajt bol maximalne profesionalny, vedel plynule anglicky, chcel 80€ a vraj ako cudzincovi moze este "zlavit" o 50%
zopar foto okolo auta:
http://picasaweb.google.com/CandyX79/Slovinsko2010#