O žárovkách, aneb jak svítit lépe.

Pokud se váš dotaz nehodí do žádné sekce pište jej sem.
Odpovědět
Wirda

Re: O žárovkách, aneb jak svítit lépe.

Příspěvek od Wirda » 07 zář 2017, 16:59

Taky zůstává otázkou, jak dlouho ledka za 150,- bude svítit. Sám mám neblahé zkušennosti s levnějšími led pásky v kuchyni, led obrysovkama, které i ty lepší mi stejně po čase začnou blikat. A že jich mám doma pytlík. A to i ty lepší... Led žádovka levnějí mi taky umřela ve sklepě po půl roce a to toho moc nenasvítila... Já mám v obou světlech NB Unlimited a jsem naprosto spokojen. V dálkových vydrží dlouho, tolik v noci nejezdím a do potkávaček si je mile rád jednou za dva roky koupím znovu.
Astra H Caravan sport Z18XE IDS+

Reklama

firewind

Příspěvek od firewind » 07 zář 2017, 20:43

Hele kluci ja tomu naprosto rozumim.jen kdyz roznu potkavaci a tam mam xenon vybojku h7r to je ta s krycim plyskem proti velkemu rozptylu.a kdyz roznu dalkovku je v tom rozdil.barva svetla stejna jen dalkovka je silnejsi.jj kazdy svitime tim na co jsme zvykli a hlavne ze vidime.to je nejdulezitejsi

Wirda

Příspěvek od Wirda » 07 zář 2017, 21:43

Je! To nepopírám. Sám po tom, co jsem sejmul srnčí v 80ti v noci, která skočila z vysoký trávy z taluty před auto a neviděl jsem nic, jen rána a čumák na kaši. Sice to dostal v letu a bylo z toho alespoň maso, tak oprva nic moc. To bylo jetště na Nexii. Mřížka, nárazník, světlo a kapota. Pak jsme si koupil hid, naladil tak, abych neoslňoval. Jezdil brácha proti mně v noci s mim autem a já proti němu jeho a svítilo normálně, ale bylo znát, že brva světla je jiná a to jsem měl 4300K teplotu. Pak mě u Tábora stopla Nikita, která se za mnou otočila na obchvatu přes dvě čáry ve dne, když jela proti a před ní jsem musel světla vrátit zpět na halogen, jinak by mě nepustila a sebrala techničák. Zrovna jsem si jel koupit hodinky, měl jsem naškudleno. Dostal jsem dvojku flastr, otočil se na pětníku a jel zase 20km domu. Hodinky se nekonali a já byl nasranej. Povídačky o tom, že mám na kontě dvě srnky a že halogen svítí málo a tímhle vidím líp a neoslňuju bylo sice hezký, ale na parabole v kroužku je H4 a nezájem. Sama řekla, že prostě barva a intenzita světla mě prozradila, je to prostě vidět i když nesvítíš do očí. Ale u dálkových světel tě těžko někdo dostane, to je jas. Max by mohl být problém nehoda. Auta s čočkama měli výhodu, tam to nikdo neřešil, páč to nebylo poznat, pokud si jouda nedal 8000K a nemodřil jak letní obloha. Jenže to je let zpátky... To byl právě boom hid sad a benga po tom šli jak po flusu slepice. Dneska už taky je jiný. Ale jsem proškolen a radši zvolím homologovaný upgrade. Né že by mě led nelákal, ale... 8-)
Astra H Caravan sport Z18XE IDS+

PetrDubi

Příspěvek od PetrDubi » 08 zář 2017, 08:54

Já jsem na ten odkaz koukal a na ebay jsou ty samé LED (2x 100W) nebo slabší (myslím že 2x 75W) a u těch slabších je příkon 18W na kus a dále je uvedené, že má světelný výkon 2500 lm. Stejné popisky u x prodejců.
Hodnoty nechci komentovat, ale v tom případě ty LED 200W nemají výkon 2x 100W jak tu prezentoval firewind (který holt věří prodejci) ale přibližně někde kolem 25W a světelný výkon by měl být jako 100W halogenka.
Ale s takovým čarováním s čísly jsem se u jakýchkoliv LEDek setkal na ebay často, takže mě to už zase tak nepřekvapuje..

firewind

Příspěvek od firewind » 09 zář 2017, 08:06

Hej nevim co tu porad resite jen sem napsal ze mam ledky 2x 100w ne ze maji svetelny vykon 100w.

x-father
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od x-father » 09 zář 2017, 23:26

Ty tve LEDky nemaji svetelny vykon 100W (ta formulace je nesmysl - nic takoveho neexistuje).

Oni ale nemaji 100W ani prikon, ci spotrebu.

Nemaji 100W niceho.

Bud to cislo neznamena vubec nic a jde jen o reklamu, nebo tim vyrobce/prodejce chtel rict, ze to sviti tolik, kolik by svitila klasicka 100W zarovka.

Ve skutecnosti mohou mit cca 20W.

Jaryn

Příspěvek od Jaryn » 11 zář 2017, 10:59

Mám h7 36 watů jedno světlo.Po změření mají světe div se 36 w.Svítěj jako blázen a poprvé od dob co jezdim autem v noci vidím.Nic silnějšího dávat nechci,ještě by se nabízelo 60 watů,ale myslím,že bych stejně musel použít odpor.Teď jsem oběvil krabičku k ledkám,která nemá odpor 50w,ale má dopočítat do 55 w.Uvidim až příjde.Jinak ledky jsem dával kámošovi do pasata s čočkama a musím říct,že to je parádní rovina.Na světle parabola to tak pěkné není,ale za dobu co je mám cca 2 měsíce se mi nestalo,že by na mě někdo bliknul.

Obrázek
Obrázek

Do Corsy s čočkama budu dávat tyto
Obrázek
Opel Astra H 1.8 16V 103kw Z18XER .2006
Opel Corsa D 1.2 59 kw Z12XEP.2008
OP-COM

firewind

Příspěvek od firewind » 11 zář 2017, 16:39

Jaryn píše:Mám h7 36 watů jedno světlo.Po změření mají světe div se 36 w.Svítěj jako blázen a poprvé od dob co jezdim autem v noci vidím.Nic silnějšího dávat nechci,ještě by se nabízelo 60 watů,ale myslím,že bych stejně musel použít odpor.Teď jsem oběvil krabičku k ledkám,která nemá odpor 50w,ale má dopočítat do 55 w.Uvidim až příjde.Jinak ledky jsem dával kámošovi do pasata s čočkama a musím říct,že to je parádní rovina.Na světle parabola to tak pěkné není,ale za dobu co je mám cca 2 měsíce se mi nestalo,že by na mě někdo bliknul.

Obrázek
Obrázek

Do Corsy s čočkama budu dávat tyto
Obrázek

Je to bezva videt

Jaryn

Příspěvek od Jaryn » 12 zář 2017, 08:12

To jo dík chlape :D pobavil
Necituj prosím předchozí příspěvky.
Proč tu ledku nezměříš?Kolik bere Ampér x12 V = waty.Při 100w by to bylo přez 8A,co na to kabeláž ve světlech?Vzhledem k tomu,že nevidím v popisu jaký máš auto,nevim jestli máš hlídaný žárovky.Potřebuješ odpor nebo ne.
Opel Astra H 1.8 16V 103kw Z18XER .2006
Opel Corsa D 1.2 59 kw Z12XEP.2008
OP-COM

x-father
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od x-father » 13 zář 2017, 12:44

Jaryn píše:Nic silnějšího dávat nechci,ještě by se nabízelo 60 watů,ale myslím,že bych stejně musel použít odpor.
Jaryn píše:nevidím v popisu jaký máš auto,nevim jestli máš hlídaný žárovky.Potřebuješ odpor nebo ne.

Jaryne máš v tom taky trochu zmatek, ikdyž ne tolik jako firewind, protože ti jsou zjevně některé věci známy
Jaryn píše:Proč tu ledku nezměříš?Kolik bere Ampér x12 V = waty.Při 100w by to bylo přez 8A
.

Odpor může být v obvodu zapojený jen dvěma způsoby.
Paralelně se spotřebičem a pak bude celkový opor snižovat (sčítá se převrácená hodnota odporu), takže proud protékající obvodem bude zvyšovat (a tím i příkon, protože ten se rovná proud x napětí).

Nebo může být v obvodu se spotřebičem v serii, čím zvyšuje celkový odpor a snižuje proud v obvodu a tedy i příkon (a zároveň na něm vzniká úbytek napětí).

Odpory se dávají k LEDkám či HID sadám paralelně, aby se "dorovnal" příkon. Když dáme HID sadu co má 35W někam, kde řídící jednotka očekává příkon 55W, tak přes paralelně zapojený odpor s HID sadou proteče zbylých 20W, takže odběr na té větvi je pak 55W a řj bude spokojená.

Toto ale nemá smysl, pokud by tam byla LEDka či žárovka, která má příkon vyšší, než 55W. LEDka by svítila dál stejně a přidáním paralelního odporu by se jen zvyšoval celkový odběr.
Pokud by měla mít kabeláž, pojistka, nebo řj problém s tím, že je tam místo 55W odběr třeba 100W, tak přidáním paralelního odporu by se odběr ještě zvýšil.

Pokud bys k takovému "silnějšímu spotřebiči" chtěl dát ten odpor do serie, tak tam zas pak bude působit jako "překážka" protékajícímu proudu a bude snižovat napětí pro ten spořebič.

Na tu 100W žárovku by se už pak nedostalo 12V, ale méně a protékal by přes ni nižší proud, než těch 8A, takže by měla nižší příkon a méně svítila.

Tj. seriové zapojení odporu k silnějšímu zdroji světla, než 55W nedává žádný smysl - bude to svítit hůř a efekt silnějšího zdroje světla se vytratí.
Paralelní zapojení zas povede k tomu, že to bude odebírat ještě víc, takže to situaci ještě zhorší.
Naposledy upravil(a) x-father dne 25 zář 2017, 09:13, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět