O žárovkách, aneb jak svítit lépe.
Re: O žárovkách, aneb jak svítit lépe.
Taky zůstává otázkou, jak dlouho ledka za 150,- bude svítit. Sám mám neblahé zkušennosti s levnějšími led pásky v kuchyni, led obrysovkama, které i ty lepší mi stejně po čase začnou blikat. A že jich mám doma pytlík. A to i ty lepší... Led žádovka levnějí mi taky umřela ve sklepě po půl roce a to toho moc nenasvítila... Já mám v obou světlech NB Unlimited a jsem naprosto spokojen. V dálkových vydrží dlouho, tolik v noci nejezdím a do potkávaček si je mile rád jednou za dva roky koupím znovu.
Astra H Caravan sport Z18XE IDS+
- Reklama
Hele kluci ja tomu naprosto rozumim.jen kdyz roznu potkavaci a tam mam xenon vybojku h7r to je ta s krycim plyskem proti velkemu rozptylu.a kdyz roznu dalkovku je v tom rozdil.barva svetla stejna jen dalkovka je silnejsi.jj kazdy svitime tim na co jsme zvykli a hlavne ze vidime.to je nejdulezitejsi
Je! To nepopírám. Sám po tom, co jsem sejmul srnčí v 80ti v noci, která skočila z vysoký trávy z taluty před auto a neviděl jsem nic, jen rána a čumák na kaši. Sice to dostal v letu a bylo z toho alespoň maso, tak oprva nic moc. To bylo jetště na Nexii. Mřížka, nárazník, světlo a kapota. Pak jsme si koupil hid, naladil tak, abych neoslňoval. Jezdil brácha proti mně v noci s mim autem a já proti němu jeho a svítilo normálně, ale bylo znát, že brva světla je jiná a to jsem měl 4300K teplotu. Pak mě u Tábora stopla Nikita, která se za mnou otočila na obchvatu přes dvě čáry ve dne, když jela proti a před ní jsem musel světla vrátit zpět na halogen, jinak by mě nepustila a sebrala techničák. Zrovna jsem si jel koupit hodinky, měl jsem naškudleno. Dostal jsem dvojku flastr, otočil se na pětníku a jel zase 20km domu. Hodinky se nekonali a já byl nasranej. Povídačky o tom, že mám na kontě dvě srnky a že halogen svítí málo a tímhle vidím líp a neoslňuju bylo sice hezký, ale na parabole v kroužku je H4 a nezájem. Sama řekla, že prostě barva a intenzita světla mě prozradila, je to prostě vidět i když nesvítíš do očí. Ale u dálkových světel tě těžko někdo dostane, to je jas. Max by mohl být problém nehoda. Auta s čočkama měli výhodu, tam to nikdo neřešil, páč to nebylo poznat, pokud si jouda nedal 8000K a nemodřil jak letní obloha. Jenže to je let zpátky... To byl právě boom hid sad a benga po tom šli jak po flusu slepice. Dneska už taky je jiný. Ale jsem proškolen a radši zvolím homologovaný upgrade. Né že by mě led nelákal, ale...
Astra H Caravan sport Z18XE IDS+
Já jsem na ten odkaz koukal a na ebay jsou ty samé LED (2x 100W) nebo slabší (myslím že 2x 75W) a u těch slabších je příkon 18W na kus a dále je uvedené, že má světelný výkon 2500 lm. Stejné popisky u x prodejců.
Hodnoty nechci komentovat, ale v tom případě ty LED 200W nemají výkon 2x 100W jak tu prezentoval firewind (který holt věří prodejci) ale přibližně někde kolem 25W a světelný výkon by měl být jako 100W halogenka.
Ale s takovým čarováním s čísly jsem se u jakýchkoliv LEDek setkal na ebay často, takže mě to už zase tak nepřekvapuje..
Hodnoty nechci komentovat, ale v tom případě ty LED 200W nemají výkon 2x 100W jak tu prezentoval firewind (který holt věří prodejci) ale přibližně někde kolem 25W a světelný výkon by měl být jako 100W halogenka.
Ale s takovým čarováním s čísly jsem se u jakýchkoliv LEDek setkal na ebay často, takže mě to už zase tak nepřekvapuje..
Hej nevim co tu porad resite jen sem napsal ze mam ledky 2x 100w ne ze maji svetelny vykon 100w.
Ty tve LEDky nemaji svetelny vykon 100W (ta formulace je nesmysl - nic takoveho neexistuje).
Oni ale nemaji 100W ani prikon, ci spotrebu.
Nemaji 100W niceho.
Bud to cislo neznamena vubec nic a jde jen o reklamu, nebo tim vyrobce/prodejce chtel rict, ze to sviti tolik, kolik by svitila klasicka 100W zarovka.
Ve skutecnosti mohou mit cca 20W.
Oni ale nemaji 100W ani prikon, ci spotrebu.
Nemaji 100W niceho.
Bud to cislo neznamena vubec nic a jde jen o reklamu, nebo tim vyrobce/prodejce chtel rict, ze to sviti tolik, kolik by svitila klasicka 100W zarovka.
Ve skutecnosti mohou mit cca 20W.
Mám h7 36 watů jedno světlo.Po změření mají světe div se 36 w.Svítěj jako blázen a poprvé od dob co jezdim autem v noci vidím.Nic silnějšího dávat nechci,ještě by se nabízelo 60 watů,ale myslím,že bych stejně musel použít odpor.Teď jsem oběvil krabičku k ledkám,která nemá odpor 50w,ale má dopočítat do 55 w.Uvidim až příjde.Jinak ledky jsem dával kámošovi do pasata s čočkama a musím říct,že to je parádní rovina.Na světle parabola to tak pěkné není,ale za dobu co je mám cca 2 měsíce se mi nestalo,že by na mě někdo bliknul.
Do Corsy s čočkama budu dávat tyto
Opel Astra H 1.8 16V 103kw Z18XER .2006
Opel Corsa D 1.2 59 kw Z12XEP.2008
OP-COM
OP-COM
Jaryn píše:Mám h7 36 watů jedno světlo.Po změření mají světe div se 36 w.Svítěj jako blázen a poprvé od dob co jezdim autem v noci vidím.Nic silnějšího dávat nechci,ještě by se nabízelo 60 watů,ale myslím,že bych stejně musel použít odpor.Teď jsem oběvil krabičku k ledkám,která nemá odpor 50w,ale má dopočítat do 55 w.Uvidim až příjde.Jinak ledky jsem dával kámošovi do pasata s čočkama a musím říct,že to je parádní rovina.Na světle parabola to tak pěkné není,ale za dobu co je mám cca 2 měsíce se mi nestalo,že by na mě někdo bliknul.
Je to bezva videt
To jo dík chlape pobavil
Necituj prosím předchozí příspěvky.
Proč tu ledku nezměříš?Kolik bere Ampér x12 V = waty.Při 100w by to bylo přez 8A,co na to kabeláž ve světlech?Vzhledem k tomu,že nevidím v popisu jaký máš auto,nevim jestli máš hlídaný žárovky.Potřebuješ odpor nebo ne.
Necituj prosím předchozí příspěvky.
Proč tu ledku nezměříš?Kolik bere Ampér x12 V = waty.Při 100w by to bylo přez 8A,co na to kabeláž ve světlech?Vzhledem k tomu,že nevidím v popisu jaký máš auto,nevim jestli máš hlídaný žárovky.Potřebuješ odpor nebo ne.
Opel Astra H 1.8 16V 103kw Z18XER .2006
OP-COM
OP-COM
Jaryn píše:Nic silnějšího dávat nechci,ještě by se nabízelo 60 watů,ale myslím,že bych stejně musel použít odpor.
Jaryn píše:nevidím v popisu jaký máš auto,nevim jestli máš hlídaný žárovky.Potřebuješ odpor nebo ne.
Jaryne máš v tom taky trochu zmatek, ikdyž ne tolik jako firewind, protože ti jsou zjevně některé věci známy
.Jaryn píše:Proč tu ledku nezměříš?Kolik bere Ampér x12 V = waty.Při 100w by to bylo přez 8A
Odpor může být v obvodu zapojený jen dvěma způsoby.
Paralelně se spotřebičem a pak bude celkový opor snižovat (sčítá se převrácená hodnota odporu), takže proud protékající obvodem bude zvyšovat (a tím i příkon, protože ten se rovná proud x napětí).
Nebo může být v obvodu se spotřebičem v serii, čím zvyšuje celkový odpor a snižuje proud v obvodu a tedy i příkon (a zároveň na něm vzniká úbytek napětí).
Odpory se dávají k LEDkám či HID sadám paralelně, aby se "dorovnal" příkon. Když dáme HID sadu co má 35W někam, kde řídící jednotka očekává příkon 55W, tak přes paralelně zapojený odpor s HID sadou proteče zbylých 20W, takže odběr na té větvi je pak 55W a řj bude spokojená.
Toto ale nemá smysl, pokud by tam byla LEDka či žárovka, která má příkon vyšší, než 55W. LEDka by svítila dál stejně a přidáním paralelního odporu by se jen zvyšoval celkový odběr.
Pokud by měla mít kabeláž, pojistka, nebo řj problém s tím, že je tam místo 55W odběr třeba 100W, tak přidáním paralelního odporu by se odběr ještě zvýšil.
Pokud bys k takovému "silnějšímu spotřebiči" chtěl dát ten odpor do serie, tak tam zas pak bude působit jako "překážka" protékajícímu proudu a bude snižovat napětí pro ten spořebič.
Na tu 100W žárovku by se už pak nedostalo 12V, ale méně a protékal by přes ni nižší proud, než těch 8A, takže by měla nižší příkon a méně svítila.
Tj. seriové zapojení odporu k silnějšímu zdroji světla, než 55W nedává žádný smysl - bude to svítit hůř a efekt silnějšího zdroje světla se vytratí.
Paralelní zapojení zas povede k tomu, že to bude odebírat ještě víc, takže to situaci ještě zhorší.
Naposledy upravil(a) x-father dne 25 zář 2017, 09:13, celkem upraveno 1 x.