Také s troškou do mlýna. Natankoval jsem plnou nádrž z důvodu zaokrouhlení peněz až do hrdla. Palivoměr v BC i MKJ ukazoval plnou nádrž 52 litrů. Po dojetí do garáže 400m jsem opět zkontroloval údaje. Při spotřebě dle BC 7,6 litru se v BC i MKJ ukázal údaj množství v nádrži 51.97 litru. Což při spotřebě 7,6 litru odpovídá spotřebě 0.03 litru na vzdálenost 400m. Po této zkušenosti je vidět, že je přepočítáván údaj z objemu nádrže, nikoliv z celkového množství paliva do hrdla cca 3-4 litry navíc. Podotýkám, že údaje o průměrné spotřebě v BC a opravdové množství doplněného paliva mám dlouhodobě téměř schodné. Ještě doplním, že malého množsví doplněného paliva okolo 6 litrů senzor ani nezaznamená. Potřeboval jsem jet na delší vzdálenost a v nádrži dle BC bylo 46 litrů, po doplnění 7 litrů z kanystru se tento údaj nezměnil a dojezd BC přepočítává stále z původního množství paliva v nádrži. Potom se lehce stane, že BC ukazuje malé množství paliva, ale při natankování se vejde do nádrže daleko méně paliva, než ukazuje údaj v BC.
Viz výňatek z odkazu článku od PepaSe:
https://www.cmi.cz/node/116 .
Dochází i k případům malého množství čerpání do např. 6 litrů a ručička palivoměru se prakticky nepohne. Ze strany zákazníka dochází k podezírání čerpací stanice či společnosti z podvodu. Podle vyjádření značkových servisů a servisních poradců palivoměr vykazuje natankované palivo až od množství alespoň 6 (v některých případech až 10) litrů výše.
Teprve po natankování většího množství se palivoměr kalibruje a indikuje nové palivo. Toto chování palivoměrů vysvětlují výrobci potřebou tzv. mrtvého pásma, jehož účelem je zajistit relativně správnou funkci palivoměru (zamezit kolísání indikace za jízdy, při náklonu vozidla apod. (bez ní by palivoměr reagoval na pohyby hladiny paliva v nádrži při jeho přelévání v důsledku pohybu vozidla a jeho odklonů od referenční roviny