Ahoj všichni,
potřeboval bych poradit s Astrou H 1.6 77KW twinport,rok 2004.
V létě začala Astra vařit a to pouze při stání na místě,při jízdě se uchladila náporem.
Na vině byl prý nefunkční ventilátor.Rozdělal jsem ho,vyčistil,proletoval předřadné odpory na něm a při odzkoušení na baterce,jdou všechny 3 rychlosti.
Na přívodní konektor k ventilátoru jsem si udělal jednoduchou zkoušečku funkce,3 žárovky na drátech,uzeměné na baterku.Auto jsem natočil a čekal že při vzrůstají teplotě(kolem 100 stupňů) se budou žárovky postupně rozsvěcovat jak se mají zapínat vyšší rychlosti ventilátoru.Žárovka se nerosvítila ani jedna a auto se uvařilo.
Takže bych potřeboval poradit co ovládá spouštění ventilátoru?Nějaké čídlo,relé nebo řídící jednotka?Kde ji najdu a jak můžu odzkoušet její funkci?
Samozřejmě ventilátor se při puštěné klimě roztočí na pomalejší i rychlejší rychlost.
Auto jsem měl ve dvouch servisech opelu a všude mi tvrdí že je špatný ventilátor a chtějí ho za 12,5tis vyměnit.Což je cena neskutečně přemrštěná a myslím si že by problém stejně neodstranila.
Řešil jste někdo podobný problém?
Díky za každou radu.
Pex
Ventilátor chladiče - fukce
- Reklama
Re: Ventilátor chladiče - fukce
Ventilátor chlazení u motoru Z16XEP spíná řídící jednotka motoru a má spínat přibližně při 115°C. Při nízkém až středním zatížení se otevírá (rozpínací-mechanický) termostat při 105°C a při středním až vysokém zatížení pak otevírá řídící jednotka motoru elektrický termostat při 90°C. Pokud Ti spíná ventilátor při zapnuté klimatizaci, tak by měl být v pořádku. Pokud nemáš ale na mysli uvaření motoru, že máš teplotu přes 100°C.
Astra H Z16XEP HB 10/2006 / Astra F X16SZ HB 5/1993
Ne,vždy když zapnu klimatizaci tak sepne ventilátor.
Z čeho tedy bere řídící jednotka hodnotu o teplotě vody?Jsou tam dvě čidla u termostatu- černé a šedé.Které je na teplotu,resp. jsou obě na teplotu?
Pokud by bylo teplotní čidlo špatné-jednotka nedostane infotrmaci o správné teplotě vody a tudíž nespustí ventilátor a auto se uvaří?
Myslím si to správně?
Nevíte někdo kolik jsou hodnoty odporu čidel?
Z čeho tedy bere řídící jednotka hodnotu o teplotě vody?Jsou tam dvě čidla u termostatu- černé a šedé.Které je na teplotu,resp. jsou obě na teplotu?
Pokud by bylo teplotní čidlo špatné-jednotka nedostane infotrmaci o správné teplotě vody a tudíž nespustí ventilátor a auto se uvaří?
Myslím si to správně?
Nevíte někdo kolik jsou hodnoty odporu čidel?
Bohužel z hlavy nevím které čidlo to je, ale dle shéma vedou do ŘJ tato dvě: Snímač teploty chladící kapaliny, přívodní kabely mají tyto barvy:
Hnědošedý a modrý (případně hnědozelený a modrý - změna v průběhu výroby).
Termostat - regulace, barvy kabelů: červenomodrý a hnědočervený.
Je pravděpodobné, že když ŘJ nemá správné informace (vadný snímač teploty), tak nesepne ventilátor chlazení.
Hnědošedý a modrý (případně hnědozelený a modrý - změna v průběhu výroby).
Termostat - regulace, barvy kabelů: červenomodrý a hnědočervený.
Je pravděpodobné, že když ŘJ nemá správné informace (vadný snímač teploty), tak nesepne ventilátor chlazení.
Astra H Z16XEP HB 10/2006 / Astra F X16SZ HB 5/1993